Fitch 'görünümü' pozitife yükseltti

Fitch, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kısa vadeli notunu B, Ülke Tavanı notunu BBB-olarak teyit etti. Not artırımının 1- 1,5 yıl içinde gelebileceği düşünülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fitch Ratings, Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarının görünümü 'durağan'dan pozitif'e yükseltti. Fitch ayrıca, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kısa vadeli notunu B, Ülke Tavanı notunu BBB- olarak teyit etti.

Uzmanlar not artırımının 1- 1,5 sene içinde gelebileceği görüşünde.

Fitch'in Gelişmekte Olan Avrupa Ülke Notları Bölümü Başkanı Ed Parker yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin görünümünün revize edilmesi, bu ülkenin güçlü ekonomik toparlanması, iyileşen kamu finansmanı ve ülkenin ekonomik görünümündeki dönüşümün kalıcı olduğuna dair artan güveni yansıtıyor. Bununla birlikte Türkiye'nin makroekonomik istikrar için bir tehdit yaratmayacak ciddi dengesizlikler üretmeden hızlı şekilde büyümeye devam edip edemeyeceğine dair bazı belirsizlikler var" diye konuştu.

Türkiye'nin iyileşen kamu finansmanının ülkenin kredi itibarına güveni artırmakta olduğunu belirten Fitch , 2009 yılında GSYH'nin yüzde 5.9'u seviyesinde olan genel hükümet bütçe açığının 2010'da yüzde 4'e ve 2011'de yüzde 3.2'ye gerilemesini beklediklerini, bunun Türkiye'nin yeni Orta Vadeli Programına büyük ölçüde paralel olduğunu da vurguladı.

Türkiye'nin borç dinamiklerinin de olumlu olduğunu belirten Fitch, kamu borcunun GSYH'ye oranının 2009 sonundaki yüzde 45.5'den 2010'da yüzde 42 ve 2011'de yüzde 41'e düşmesinin beklendiğini kaydetti.

Türk ekonomisinin 2009 yılındaki resesyonun ardından V şeklinde bir toparlanma yaşamakta olduğunu belirten Fitch, Türk ekonomisinin iç talebin etkisi ile 2010'da yüzde 8, 2011 ve 2012'de yüzde 5 büyümesini beklediklerini vurguladı.

Bununla birlikte Türkiye'nin dış finansmanının kötüleşmekte olduğuna dikkat çeken Fitch, cari işlemler açığını Eylül'de sona eren 12 ayda 37 milyar dolar'a çıktığını, 2009 Ekim ayında 12 aylık açığın sadece 13 milyar dolar olduğuna işaret etti.

Fitch, 2009 yılında GSYH'nin yüzde 2.3'ü kadar cari işlemler açığı veren Türkiye'nin 2010'da GSYH'nin yüzde 5.9'u, 44 milyar dolar seviyesinde açık vereceğini, 2011'de açığın 53 milyar dolar olacağını öngördü. Fitch, cari işlemler açığındaki bu trendin Türkiye'nin dış likidite pozisyonunu kötüleştirdiğini belirtirken, Türkiye'yi global likidite ani kaymalara karşı risk ile karşı karşıya bıraktığını vurguladı. Fitch, Türkiye'nin dış borç ve borç servisi rasyolarının benzer kredi notuna sahip ülkelerden yüksek olduğuna da dikkat çekti.

Türkiye'nin enflasyonunun da benzer nota sahip ülkelerden yüksek ve daha volatil olduğunu ifade eden Fitch, MB'nin bu yıl sonunda son 5 yıl içinde 4'ncü kez enflasyon hedefini kaçırmış olacağını da vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir