Fitch, Asya ülkelerini uyardı

Fitch Ratings, Asya piyasalarının gelişmekte olan seyriyle ilgili, ' Hareketler 2015 yılında volatilite riskini vurguluyor' uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in internet sitesinde yer alan açıklamada, gelişmekte olan Asya ülkelerinin para birimleri ve tahvillerinde gözlenen volatilitenin (oynaklığın), bölgenin başka gelişmelerin kötü etkisine maruz kalmaya devam ettiğini gösterdiği belirtildi. 

Gelişmekte olan Asya piyasalarındaki hareketlerin 2015 yılında volatilite riskini vurguladığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: 

" 'Taper tantrum' olarak nitelendirilen 2013 yılında tahvil alımlarının azaltılacağı sinyalinin verilmesinden kaynaklanan piyasa tepkisinden anlaşıldığı üzere, mevcut not seviyelerinde piyasa türbülansını biraz tolere edebilir. Volatilite, eğer ekonomik ve finansal istikrar üzerinde etkiye sahip olmaya başlarsa, tek başına not belirleyicisi olabilir. Bununla birlikte, 'taper tantrum'dan bu yana piyasa volatilitesi, küresel dolar fonlama koşullarının sıkılaşmasıyla dış likidite ve politika kredibilitesinin gelişen Asya ülkeleri için daha önemli bir not sürücüsü olmaya başladığını ortaya koydu." 

Açıklamada, Endonezya Rupisi ve Malezya Ringitinde dolara karşı dikkate değer bir hareket görüldüğüne işaret edilerek, dün her iki para biriminin de ruble ve petrol fiyatlarındaki güçlenme ile ABD Merkez Bankası'nın (Fed) güvercin açıklamaları sonrasında yükseldiği ifade edildi. 

'Ucuz petrol Asya ekonomisi ticareti açısından pozitif'

Malezya hariç Fitch'in not verdiği gelişmekte olan Asya ülkelerinin net petrol ithalatçısı olduğu aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Birçok gelişmekte olan Asya ülkesi, diğer gelişmekte olan piyasalara kıyasla güçlü dış finansmana sahip. Brüt dış borcun mevcut dış gelirler içindeki payı 2014 yılında gelişmekte olan Asya ülkelerinde yüzde 54 civarındayken, bu rakam gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde yüzde 138 ve gelişmekte olan Latin Amerika ülkelerinde ise yüzde 145 düzeyinde. Gelecek yıl Hindistan ve Endonezya'da brüt dış finansmanın, 2012 ve 2013'e göre daha düşük ya da durağan olmasını bekliyoruz. Ucuz petrol, birçok büyük Asya ekonomisi ticareti açısından pozitif. Ancak düşük petrol fiyatları, gelirlerinin yüzde 15'ini petrolden elde eden Vietnam'ın bütçesini negatif etkileyecek."