Fitch'ten Hindistan açıklaması

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Hindistan bankalarının varlık kalitesinin, bir süre daha baskı altında kalabileceğini belirterek, rupideki keskin yavaşlamanın süratli bir şekilde tersine dönmemesi durumunda, iç talepteki toparlanma şansının erteleneceğini bildirdi.

Fitch'in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Hindistan para birimi rupideki keskin düşüşün, Hindistan bankalarındaki kredi baskısını artıracağı kaydedildi.

Açıklamada, Hindistan'daki mevcut ekonomik yavaşlamanın, kendi beklentilerinden daha derin ve uzun sürmesinin muhtemel olduğu kaydedilerek, "Yerel bankacılık sektörü, halihazırda baskılarla karşı karşıya" denildi.

1 Nisan'dan beri yüzde 21 değer kaybeden rupinin, yabancı para biriminden borçlanmaya karşı tedbir alınmamasıyla, Hindistan şirketlerinin finansal performansında baskı yaratabileceği aktarılan açıklamada, "Bu nedenle Hindistan bankalarının varlık kalitesi, bir süre daha baskı altında kalabilir. Bununla birlikte, rupideki keskin yavaşlama, süratli bir şekilde tersine dönmezse, iç talepteki toparlanma şansı ertelenecek" değerlendirmeleri yapıldı.

Fitch açıklamasında, para birimini desteklemek amaçlı alınan son parasal önlemlerin, Mart 2014 tarihinde sona eren mali yılda daha fazla yavaşlama olasılığını artırdığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"Son gelişmeler, Hindistan ekonomisinin ılımlı bir büyüme kaydedeceği beklentilerimizle ters düştü ve aynı zamanda kredi defteri büyüme oranındaki herhangi bir iyileşmeyi de etkisiz hale getirecek. Diğer bir olasılıklı sonuç ise, bankaların kazanç profilleri daha önce beklenenden daha fazla baskıyla karşılaşacak. Bunun nedeni, yumuşak talep ve yavaşlayan kredi büyümesi sonucunda, yüksek fonlama maliyetlerinden kaynaklanan zayıf marjlarının olması ve müşteriye maliyet yansıtılmasındaki zayıflıktır.

Aktif kalitesinde oluşan daha uzun süreli bozulma, aynı zamanda bankaların kar profillerindeki, ihtiyaç gereksinimlerini artıracak ve  yükseltmek ve ağırlığında olacak. Hiçbir bankanın son gelişmelerden zarar görmemesi mümkün değil ama kamu bankaları nispeten daha fazla baskı altında."