Fortis'in BNP'ye devrine hissedarlardan onay

Fortis yatırımcıları, dün Belçika'nın Gent kentindeki genel kurul toplantısında ve bugün Hollanda'nın Utrecht kentindeki toplantıda BNP Paribas'yla birleşmeye yeşil ışık yaktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Belçikalı Fortis'in Türkiye dahil tüm bankacılık birimlerinin yüzde 75'iyle  Belçika'daki sigortacılık biriminin yüzde 25'inin Fransız BNP Paribas'ya satışı, hissedarlarınca onaylandı.

Fortis yatırımcıları, dün Belçika'nın Gent kentindeki genel kurul toplantısında yüzde 73 ve bugün Hollanda'nın Utrecht kentindeki toplantıda yüzde 75 oranla BNP Paribas'yla birleşmeye yeşil ışık yaktı.

Belçika hükümetinin küresel krizde zora giren Fortis'i, BNP Paribas'ya devretme planı, Fransız bankasıyla imzalanan anlaşmanın mahkeme kararıyla hissedarların onayına sunulması üzerine 11 şubatta toplanan ilk genel kurulda, en büyük hissedar Çinli sigorta şirketi Ping Ann'ın da muhalefetiyle engellenmişti.

Bunun üzerine BNP Paribas'la yeniden müzakerelere başlayan Belçika hükümeti, Fransız bankasına ve Fortis yatırımcıları lehine düzenlemelerle geçen ay yeniden anlaşma sağlamıştı.

Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas, Fortis'le birlikte mevduatını yaklaşık 540 milyar avro daha artırarak Avro Bölgesi'nin en büyüğü haline gelirken, Belçika hükümeti, Fransız bankasının yüzde 11,6'sına sahip oldu.

Hissedarların onay verdiği anlaşmayla bankacılıktan çekilen Fortis Holding ise uluslararası sigortacılık faaliyetlerini sürdürecek.