Fransa eşcinsel evliliği senatoya taşıdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa'da eşcinsellerin evlenmesi ve evlatlık edinmesine olanak sağlayan yasa tasarısının görüşülmesi bu akşam Senato Genel Kurulu'nda başlayacak.
Senato Genel Kurulu'ndaki tartışmaların ardından tasarının, 12 veya 13 Nisan'da oylanması bekleniyor.

Meclis Genel Kurulu, uzun bir "müzakere maratonunun" ardından sağ partiler, muhafazakar dernekler ve kilisenin karşı çıktığı yasa tasarısını 14 Şubat'ta kabul etmişti. Senatodaki sağ parti üyesi senatörler, yasa tasarısını engellemek için 280 değişiklik önergesi sundu.

Eşcinsel evlilik karşıtları bu akşam senato binası önünde protesto gösteri düzenleyecek. Başkent Paris'te 13 Şubat ve 24 Mart'ta düzenlenen protesto gösterilerine yaklaşık 400 bin kişi katılmıştı.
Senatoda, solcu senatörlerin sayısı sadece 6 kişi fazla olmasına rağmen, sağ partilerden de bazı senatörlerin tasarıya destek vermesi veya en azından oylamaya katılmaması bekleniyor.
Fransa'daki son kamuoyu yoklamasınına göre, seçmenlerin yüzde 53'ü eşcinsel evliliğe sıcak bakarken, yüzde 56'sı yine eşcinsellerin evlatlık edinmesine karşı çıkıyor. Fransa'da Katolik kilisesi yönetimi, "aile kurumunu tahrip edeceği ve ahlaki değerlere aykırı bulduğu" gerekçesiyle yasa tasarısı aleyhinde görüş bildirmiş ve seçmenleri parlamento üzerinde baskı yapmaya davet etmişti.
Eşcinsellere evlilik ve evlat edinme hakkı, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın seçim kampanyasının önemli maddelerinden birisini oluşturuyordu.