Fransa NATO'ya dönüşü tartışıyor

Fransız muhalefet partileri, NATO'nun askeri kanadına dönüşle "Fransa'nın bağımsızlığının gölgeleneceği"ni düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL – NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, yarın Paris'te, Fransız milletvekillerinin sorularını yanıtlayarak, Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına olası dönüşü hakkında görüş bildirecek.

Fransa'da, NATO'nun askeri kanadına dönüşüyle ilgili tartışmaların giderek arttığı, hükümetle NATO yetkilileri arasında pazarlıkların sürdüğü, muhalefet partilerinden sert eleştiriler geldiği dönemde NATO Genel Sekreteri'nin Paris ziyareti önemli görülüyor.

Fransız muhalefet partileri, NATO'nun askeri kanadına dönüşle birlikte "Fransa'nın bağımsızlığının gölgeleneceği" yorumunda bulunuyorlar.

Liberal eğilimli Demokrasi Hareketi'nin (MoDem) lideri François Bayrou, "NATO'ya geri dönüşün hem Fransa, hem de Avrupa için yenilgi olduğunu" savunarak, "Kimliğimizi ve mirasımızın bir bölümünü feda etmek zorunda kalacağız ve hiçbir şeye yararı olmayacak" dedi.

Sosyalist Parti senatörleri Jean-Louis Carrere ve Didier Boulaud, hükümetin savunma politikasının hem meclis, hem de senato genel kurulunda tartışılmasını ve sonunda bağlayıcı nitelikte bir oylama yapılmasını istediler.

Komünist Parti milletvekilleri de NATO'nun askeri kanadına dönüşü, "ülkenin egemenliğine darbe vuracağı" ve "ABD'nin etkisi altında kalınacağı" gerekçesiyle eleştiriyorlar.

Fransa, NATO'nun askeri kanadından 1966 yılında ayrılmıştı.

NATO Sözcüsü James Appathurai, yarın Fransa Parlamentosu'nun dışişleri ve savunma komisyonlarında konuşacak olan genel sekreter Jaap de Hoop Scheffer'in, "Fransa'nın olası dönüşüne ilişkin milletvekilerinin sorularına yanıt vermeye hazır olduğunu" açıkladı.

Jaap de Hoop Scheffer, parlamento temaslarının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından kabul edilecek.

Fransa'nın, ittifakın askeri kanadına dönüşüne ilişkin kararın, 3-4 Nisan'da Fransa'nın Strasbourg ve Almanya'nın Kehl kentlerinde düzenlenecek olan NATO zirvesinde netleşmesi bekleniyor.