Fransa, Panama'yı "vergi cenneti" listesine alacak

Fransa, Panama'yı ortaya çıkan suçlamalardan sonra "vergi cenneti" listesindeki ülkeler arasına alacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'nın, çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla Panama’da off-shore şirketler kurduğu ve banka hesapları olduğu yolundaki suçlamaların ardından bu ülkeyi "vergi cenneti" listesindeki ülkeler arasına alacağı açıklandı.

Maliye Bakanı Michel Sapin, "Panama belgeleri"nden çıkan skandalın ardından Fransa’nın bu ülkeyi, "finans alanında iş birliği yapmayan devletler ve topraklar" listesine alacağını belirtti. 

Meclis genel kurulunda konu ile ilgili bir konuşma yapan Sapin, Panama’da yasa dışı işler yapan Fransız vatandaşlarının ve şirketlerin, bu durumun sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulundu. 

Panama’ya, uluslararası camiayı yanılttığı suçlamasını yönelten Fransız bakan, "Bu ülke, önemli uluslararası kurallara saygı gösterme kapasitesi olduğuna inandırmıştı." dedi. 

Fransa’da, ülkenin en büyük bankası Societe Generale başta olmak üzere önemli şirketlerin ve şahısların Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca aracığıyla off-shore şirketlerinin olduğu ileri sürülüyor. 

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından paylaşılan Panama belgelerinde, çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı iddia ediliyor. 

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki finansal varlıklar, off-shore şirketlere, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor. 

Sızdırılan belgelerde, aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor. 

Panama belgelerinde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.