Fransız askeri Orta Afrika'da 6 ay kalacak

Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gönderilen Fransız birliklerinin, 6 ay ülkede kalması planlanıyor. Yeni ve beklenmedik gelişmeler halinde öngörülen sürenin değişebileceği söyleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gönderilen Fransız birliklerinin, bu ülkede 6 ay kalmasının planlandığını söyledi. 

BFM televizyon kanalına konuşan Le Drian, bu konuda kesin tarih vermekte zorlandıklarını ifade ederek, 6 aylık hedefin bir tahmin olduğunu, yeni ve beklenmedik gelişmeler halinde bu sürenin değişebileceğini belirtti. 

Fransız askerlerinin, Afrikalı askerlerle isyancıların silahsızlandırılması operasyonuna yeni başladığını hatırlatan Le Drian, "Sonuçta bu bir askeri operasyon ve zaman alıyor" dedi. 

Meclis genel kurulu dün akşam OAC'deki gelişmeleri ve bu ülkeye yönelik askeri operasyonu görüşmüştü. 

Başbakan Jean Marc Ayrault, genel kuruldaki konuşmasında, ''Fransa'nın müdahalesi, insani bir dramın önüne geçilmesi için gerekliydi'' ifadesini kullanmıştı. 

Genel kuruldaki tartışmada Komünist milletvekilleri, ''Fransa'nın Afrika'da jandarma rolü oynayamayacağı'' gerekçesiyle müdahaleyi eleştiren konuşmalar yaparken, merkez sağ Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekilleri ise operasyonun mali külfetine dikkati çekerek, Fransa'nın Avrupalı diğer müttefikleri beklemeden hareket ettiği eleştirisinde bulunmuştu. 

OAC'nin başkenti Bangui'deki çatışmalar sırasında dün sabaha karşı iki Fransız askeri hayatını kaybetmişti. Son sevkiyatla bu ülkedeki Fransız askeri sayısı 1600'ü bulmuştu. 

BM, OAC'de Hristiyan ve Müslüman gruplar arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Fransa ve Afrika Birliği'nin, ülkedeki sivillerin korunması ve güvenliğin sağlanması için ortak önlemler almasını kabul etmişti. Son dönemde çatışmaların arttığı ülkede ABD de Fransa'nın talebi üzerine asker desteğinde bulunma kararı almıştı. 

  

Bu konularda ilginizi çekebilir