Fransız dev EDF, Areva'ya talip

Sinop’ta nükleer santral yapacak olan firmalardan Areva Fransız dev EDF’ye satılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nükleer şirket Areva’nın Fransız devlet şirketi EDF’ye satılacağı belirtildi. 

EDF’nin CEO’su Jean-Bernard Levy konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada önümüzdeki birkaç gün içinde resmi satın almanın gerçekleşmesi için teklif yapılacağını belirtti. Le Figaro’ya konuşan Levy , “EDF’den yapılacak hırslı bir teklif Areva’nın teknik tecrübesini koruyacak ve olası ortaklıklar için fırsat yaratacak” açıklamasında bulundu.

Financial Times'ın haberine göre, Fransız devleti Areva şirketinin yüzde 85’ine sahip. Devlet aynı zamanda EDF’nin de yüzde 87’sini elinde bulunduruyor.

Projede 10 yılık geçikme

Areva'nın başı inşaası devam eden Olkiluoto 3 reaktörüyle belada. Olkiluoto 3 planlanandan 10 yıl gecikmeyle 2018 yılında devreye girecek. EDF, Areva'dan Olkiluoto 3 hakkında garanti istiyor. 

Borsada işleme kapanmıştı

Maddi zorluklarla boğuşan Areva’nın geçtiğimiz yıllarda borsa işlemleri askıya alınmış ve bazı ülkelerdeki projeleri zora girmişti.

2013 yılında imzalanan anlaşma ile Japon Mitsubishi ile birlikte Türkiye’nin ikinci nükleer santralını inşa edecek olan Areva’nın geleceği Türkiye’deki nükleer santral projesi için de önem arz ediyor.1 Nisan 2015 tarihinde  Japonya tarafından Sinop'ta Türkiye'nin ikinci nükleer santralinin yapımını öngören uluslararası anlaşma bu sabaha karşı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.