G-8'de İran'a, 'nükleer'de diplomatik çözüm vurgusu
Bildirgede, İran'ın nükleer programı sorunuyla ilgili diplomasiye bir şans verecek fırsatı yakalayacağının umulduğu ifadesi yer aldı
L'AQUILA - İtalya'da yapılan G-8 Zirvesi'nde, İran'ın nükleer programı konusunda diplomatik çözüm vurgusu yapılırken, füze denemelerinde bulunan Kuzey Kore kınandı.
Uluslararası haber ajanslarının aktardığı G-8 bildirisinde, İran'ın nükleer programı sorunuyla ilgili olarak, bu soruna müzakerelerle çözüm bulunması için İran'ın diplomasiye bir şans verecek fırsatı yakalayacağının umulduğu ifadesi yer aldı.
Açıklamada ayrıca, İran'ın nükleer programının yarattığı nükleer silahların yayılması riskine ilişkin derin endişelerin sürdüğü belirtildi.
İran'daki seçimlerin ardından meydana gelen şiddet olaylarından üzüntü duyulduğu, gazetecilerin ve yabancıların tutuklanmasının kabul edilemez olduğu vurgulanan bildiride, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Yahudi soykırımını reddeden sözlerinin de kınandığı kaydedildi.
Bildiride, ayrıca Kuzey Kore'nin son dönemlerde yaptığı füze denemeleri, barış ve istikrara tehlike oluşturduğu ifade edilerek kınandı.
Kuzey Kore'ye, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlalden kaçınması istenilen açıklamada, diyalog ve işbirliği çağrısı yer aldı.
Pakistan ve Afganistan konusunda da G-8 liderleri, Taliban'a karşı Pakistan'ın mücadelesine destek verirlerken, Afganistan'dan da devlet başkanlığı seçiminin halkın isteğini yansıtmasının, güvenilir ve güvenli olmasının sağlanmasını istediler.
Zirvede, Myanmar'a da, çok partili ve şeffaf seçimlere gidilmesi ve tüm siyasal mahkumların serbest bırakılması çağrısı yapıldı.
G-8 liderleri ayrıca, nükleer bomba yapımında kullanılan materyallerin üretiminin yasaklanması anlaşması konusunda müzakerelere derhal başlanması çağrısında bulundular.
Sarkozy: İran'ın tüm dünyayı bekletmeye hakkı yok
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İran'ın nükleer faaliyetler konusunda uluslararası camianın isteklerine olumlu yanıt vermemesi durumunda yaptırım uygulamanın kaçınılmaz olabileceği uyarısında bulundu.
Nicolas Sarkozy, "Karar alıp bir yanıt verme sırası İran'dadır. İran'ın tüm dünyayı bekletmeye hakkı yok. Diyalog ve diplomasi yalnızca bizim çabamızla olamaz" dedi.
Sarkozy, "Elbette diplomasi ve diyalog yolu denenmelidir. Ama bu yeterli olmazsa, gereğini yapıp en uygun kararları almak zorundayız" diye konuştu.
Sarkozy, İran'a yönelik yaptırımların artırılıp artırılmayacağının eylül ayındaki G-20 toplantısında karara bağlanabileceğini kaydetti.
Berlusconi:Krizin en kötü dönemi geride kaldı
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, evsahipliğini yaptığı G-8 zirvesinde, ekonomik krizin en kötü döneminin geride kaldığını söyledi.
Berlusconi, liderlerle küresel ekonomik krizi de ele aldıklarını belirterek, "Buradan herkese bir güven mesajı vermek istiyoruz; krizin en kötü dönemi geride kaldı. Çalışmaları koordineli olarak sürdürmeyi kararlaştırdık" dedi.
Berlusconi, L'Aquila'da nisan ayında depremin neden olduğu yıkım ve zararları gidermeye yönelik çalışmalar hakkında konuk liderlere bilgi verdiğini belirterek, "Afetleri göğüslemek için ne tür sistemler olabileceğini değerlendirmek amacıyla yıl içinde bir G-8 zirvesi daha düzenleme konusunda liderlerle mutabıkız. Muhtemelen yeniden L'Aquila'da toplanacağız" diye konuştu.
Berlusconi, ekonomik krizle ilgili olarak iyileşme sinyallerinin varlığına da işaret ederek, "Krizle ilgili konuları ülkeler bazında da ele aldık. Tüm ülkelerde iyileşme sinyalleri olduğunu gözlemledik. Banka sistemine desteği sürdürmemizin önemli olacağına karar verdik" dedi ve küresel ısınma konusunda Avrupa Birliği ile ABD arasında mutabakat sağlandığını da bildirdi.
Bu konuda Çin ve Hindistan ile mutabakat sağlamanın önemli olduğuna dikkati çeken Berlusconi, "Sera gazı salımının düşürülmesi konusunda Avrupa ve ABD arasında anlaşma sağlandı. Anlaşmanın ne zaman yürürlüğe gireceğini ise tartışmayı sürdürüyoruz. Tarih olarak 2020 veya 2050 düşünülüyor" diye konuştu.