G. Kıbrıs bankaları sıkı denetimlerle bugün açılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - Güney Kıbrıs'ta bankalar, mevduat sahiplerinin nakite hücumunu önlemek işlemlere getirilen sıkı kontrollerle bugün açılacak. 
Hükümet, finansal bir çöküşü önlemek için Avrupa Birliği ile10 milyar euroluk bir kurtarma yardımı paketini kabul etti. Buortamda iki haftadır kapalı olan bankalar bugün açıldığında, mevduat sahiplerinin paralarını çekmek için kapılara yığılması bekleniyor.
Anlaşma, euro bölgesi ülkelerinde ilk kez mevduatsahiplerini zarara uğratıyor.
Rum yetkililer, bankalardan nakit kaçışını önlemek için kabul edilen önlemlerin geçici olduğunu söyleseler de, ekonomistler ekonomideki kriz durumu devam ettiği sürece bu kısıtlamaları kaldırmanın güç olduğunu söylediler.
Maliye bakanlığı genelgesiyle belirlenen kısıtlamalara göre günlük nakit çekiş miktarı 300 euro ile sınırlanıyor. Ayrıca çek bozdurulamayacak ve şirketler ithalat amaçlı olduğunubelgelendirmeleri durumu dışında, ülke dışına paragönderemeyecek.
Rum merkez bankası 5,000 euronun üzerindeki tüm işlemlerigörecek ve 200,000 euro üzerindeki işlemleri tek tekinceleyecek.
Ülke dışına gidenler yanlarında sadece 3,000 euroçıkarabilecekler.
Euro kullanan tüm ülkelerde olduğu gibi Güney Kıbrısbankalarına da nakit, merkez bankası eliyle Avrupa MerkezBankası'ndan (ECB) geliyor.
ECB yetkilileri, Güney Kıbrıs'ta talebi karşılayacakmiktarda nakit sağlanacağını söylediler. Ancak banka, bölgeyefazladan nakit gönderildiği yolundaki haberler hakkında yorumyapmadı.
Nüfusu 860,000 olan Güney Kıbrıs'ın bankalarında 86 milyareuroluk mevduat var. Bu aşırı büyük finansal sistem, biroff-shore cenneti olarak yabancı yatırımcılar için cazipti ancakbankaların Yunan tahvillerinden dolayı zarara uğramalarıylasistem çöktü.
Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu, eğer Güney KıbrısRum Yönetimi, daha önce düşünülmeyecek bir yöntem olarak, zararıkısmen mevduat sahiplerine yansıtma yoluna gitmezse, kurtarmayardımı alamayacağını bildirmişlerdi.