Gauck, Soçi Kış Olimpiyatları'nı boykot ediyor

Spiegel dergisi, ülkedeki insan hakları ihlalleri nedeniyle Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un oyunları boykot edeceğini duyurdu. İddiaları doğrulayan Gauck'un sözcüsü Ferdos Forudastan, kararın Rusya'ya bildirildiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN  - Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un, Rusya'nın Soçi kentinde şubat ayında düzenlenecek Kış Olimpiyat Oyunları'na gitmeyeceği bildirildi. 

Spiegel dergisinin, Cumhurbaşkanı Gauck'un sözcüsü Ferdos Forudastan tarafından doğurulanan haberine göre, Gauck'un Soçi'de düzenlenecek Kış Olimpiyatlarına katılmayacağı Rus hükümetine bildirildi. 

Gauck'un, Soçi'ye gitmemesinin, ülkedeki insan hakları ihlallerine ve muhalefete baskı yapılmasına karşı sinyal olarak yorumlanan haberde, ''Rusya'ya eleştiri: Gauck, Soçi'deki Olimpiyat Oyunlarını boykot ediyor'' başlığı kullanıldı. 

Haberde, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un, Londra'da düzenlenen 2012 Yaz Olimpiyat Oyunlarını ve Paralimpik Oyunlarını ziyaret ettiğine dikkat çekildi. Gauck'un göreve geldiği 2012 yılının mart ayından beri Rusya'ya resmi ziyaret yapmadığı ve bir çok kez Rusya'daki hukuk devleti eksikliklerine işaret etttiği vurgulandı. 

Sözcü Forudastan, cumhurbaşkanlarının kış olimpiyat oyunlarını ziyaret etmek gibi bir kuralın olmadığını, eski Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in de 2010 yılında Kanada'nın Vancouver kentinde düzenlenen Kış Olimpiyatları'na gitmediğini hatırlattı. 

Forudastan, Gauck'un Kış Olimpiyatlarında katılan sporcuları 24 Şubat'ta Münih'te karşılayacağını söyledi. 

Alman hükümetinin insan hakları sorumlusu Markus Löning ise Gauck'un Soçi'ye gitmemesini olumlu karşıladı. Löning, bunun, ifade özgürlüğü, demokrasi ve vatandaşlık hakları için çaba gösteren tüm Rus vatandaşlarına mükemmel bir destek jesti olduğunu ifade etti. 

2014 Kış Olimpiyatları, 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında Rusya'nın Soçi kentinde yapılacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir