Gazprom, yeni bir boru hattı açtı

Litvanya üzerinden geçecek hat ile Litvanya ile Polonya arasında Baltık Denizi kıyısındaki bölgesine gaz sevkıyatının artırılması sağlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rus gaz devi Gazprom'un Litvanya üzerinden geçerek Rusya Federasyonu'nun Rusya ile sınırı olmayan, Litvanya ile Polonya arasında Baltık Denizi kıyısındaki bölgesine gaz sevkıyatının artırılmasını sağlayacak yeni bir doğal gaz boru hattının bugün açılışını yaptığı bildirildi.

Rus haber ajansları, yeni boru hattı sayesinde Kaliningrad bölgesinin yanı sıra, aralık ayında Sovyetler Birliği döneminden kalan nükleer santrali kapattıktan sonra enerji sıkıntısı yaşaması beklenen Litvanya'nın da bu sayede aldığı gaz miktarının da artırılabileceğini kaydettiler.

Ajanslar, 139 kilometre uzunluğunda ve yıllık 2,5 milyar metre küp gaz taşıma kapasitesine sahip hattın açılış töreninin bu sabah Kaliningrad ve Litvanya arasında bulunan Susepe Nehri yakınında yapıldığını duyurdular.

Gazprom Başkan Yardımcısı Valariy Golubev açılış töreninde yaptığı açıklamada, boru hattı sayesinde Kaliningrad bölgesine verecekleri gaz miktarını iki katına çıkarabileceklerini söyledi.

Litvanya gaz şirketi Lietuvos Dujos Başkanı Viktoras Valentukevisyus da yaptığı açıklamada, boru hattının Baltık ülkeleri için çok önemli olduğunu belirterek, "Doğal gaz bundan sonraki onlarca yıl ülkemizin en önemli enerji kaynağı haline gelecek. Bu boru hattı, Litvanya'nın Rusya'dan istikrarlı gaz alımı için son derece önemli" dedi.

Gazprom'un bugün açılışını yaptığı boru hattından ilk gazı aralık ayında göndermeyi planladığı bildirildi.