Geçiş sürecinde Esad'a yer yok

Dün Suudi Arabistan'da başlayan Suriye zirvesinde, geçiş sürecinde Esad ve yardımcılarının hiç bir rol almaması konusunda görüş birliğine varıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suudi Arabistan'daki önemli Suriye toplantısında müzakere temsilcilerinin seçilmesi amaçlanıyor

Suudi Arabistan'da Suriye muhalefetini ortak bir duruşta bir araya getirmek için yapılan toplantıda bugün en zorlu konulardan birisi olan bundan sonraki barış görüşmeleri için temsilci heyeti seçimi görüşülecek.Görüşmelere katılan 100 delegeden bazılarının verdiği bilgiye göre dün başlayan toplantıda Esad ve yardımcılarının demokrasiye geçiş sürecinde hiç bir rol almaması konusunda görüş birliğine varıldı.

'Yalnızca Allah bilir' 
              
Bir Körfez Arap ülkesinden gelen temsilci yaptığı açıklamada, "Bugün müzakerecileri seçecek 42 kişilik heyetin seçimine ayrılacak" dedi. Heyet seçiminde bugün bir anlaşmaya varılıp varılmayacağı sorulan temsilci görüşmelerin zorluğuna atıfta bulunarak, "Yalnızca Allah bilir" dedi.
              
Parçalanmış haldeki Suriye muhalefetinin ortak bir çerçeve etrafında birleştirmek ve müzakereleri yürütecek heyet üzerinde mutabık kalmalarını sağlamak milyonları yerinden eden iç savaşa siyasi bir çözüm bulunabilmesi adına önemli.
              
Muhalefet birçok açıdan bölünmüş durumda. Sahada birbirleriyle çatışan ideolojik açıdan farklı silahlı gruplar mevcut. Ayrıca hem iç savaş boyunca Şam'da kalan hem de sürgüne giden siyasi gruplar ve kişiler arasında da ayrılıklar bulunuyor.
              
Muhalefetin kendi içinde yaşadığı bu bölünme yaklaşık iki yıl önce Cenevre'de hükümet ve muhalefet arasında gerçekleştirilen son büyük görüşmelerin sonuçsuz kalmasına neden oldu. Bir araya gelememeleri Batılı ülkelerin isyancıları desteklemelerini zorlaştırdığı gibi, IŞİD ve el Kaide ile bağlantılı Nusra Cephesi'nin ülkedeki gücünü konsolide etmesine imkan verdi.
              
İslam Devleti ve destekçilerinin Ortadoğu, Avrupa ve ABD'de yaptıkları saldırılar, Suriye'den mülteci akışındaki hızlı artış ve hem Suriye'nin komşuları hem de diğer dünya güçlerinin krize dahil olmasıyla beraber uluslararası barış çabaları daha da aciliyet kazandı.

İlk kez aynı masada oturdular
              

Rusya, ABD ve Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan ve İran'ı ilk defa aynı masaya getiren Viyana görüşmelerinde yeni bir tura geçilmesine yönelik hazırlıklar çerçevesinde Cuma günü Cenevre'de üçlü bir görüşme gerçekleştirecek.
             
Suriye muhalefeti toplantısına ev sahipliği ve görüşmelere aracılık yapan Suudi Arabistan, Türkiye ve Batı ülkeleri ile beraber muhalefetin ana destekçileri arasında yer alırken, Rusya ve İran Esad'ı destekliyor.
              
Muhalif kumandanlardan birisi ilkelerin yer alacağı bir duyurunun taslak aşamasında olduğunu söyledi. Fakat Esad'ın geçiş sürecinde hiçbir varlığı olamayacağını da belirtti.
              
Diğer bir kumandan ise Suriye'nin birliğini korumak, yabancı güçlerin ve milislerin ülkeden çıkması ve Suriye hükümetinde mezhep kotalarının olmaması konularında görüş birliği olduğunu belirtirken, bir başka siyasi lider bunu doğruladı.
              
İslam'ın Suriye'nin geleceğinde nasıl bir rol oynayacağı ve ülkenin dini ve etnik azınlıklarının ne gibi bir konuma sahip olacağı konuları aralarında katı İslamcıların da olduğu muhalefet arasında anlaşmazlık yarattı.