Geleceğin en parlak dili İspanyolca!
Araştırmalar jeopolitik, ekonomik ve kültürel değişimler göz önüne alındığında gelecek yıllarda yıldızı en çok parlayacak dilin İspanyolca olacağını ortaya koyuyor
EVRİM KÜÇÜK
Modern İngilizce, ana dili farklı olan insanların konuştuğu ilk “küresel ortak dil” olarak tanımlanıyor. Yabancı dil deyince herkesin ilk tercihi İngilizce oluyor. Çoğu kişi, çocuğunun eğitimi söz konusu olduğunda İngilizcenin dışında hangi dili öğrensin diye kafa yoruyor. Muhtemelen birçok kişinin bu soruya cevabı Almanca ya da Çince şeklinde olur. Ancak son araştırmalar jeopolitik, ekonomik ve kültürel değişimler göz önüne alındığında gelecek yıllarda yıldızı en çok parlayacak dilin İspanyolca olacağını ortaya koyuyor. Küresel ekonomik ve ticari dengeler dikkate alındığında geleceğin dilleri arasında Türkçe de ilk 10 dil arasında gösteriliyor.
İngilizce iletişim, bilim, ticaret, havacılık, eğlence, radyo ve diplomasi alanlarında egemen uluslararası dil olarak kabul ediliyor. İngilizcenin Britanya Adaları’ndan öteye yayılmasında Britanya İmparatorluğu’nun büyük payı var. ABD’nin II. Dünya Savaşı sonrasında artan ekonomik ve kültürel etkisi, İngilizcenin benimsenmesini önemli şekilde hızlandırdı. Ancak İngilizce sanıldığı gibi dünyanın en çok konuşulan dili değil. İngilizce; Çince (Mandarin Çincesi) ve İspanyolcadan sonra ilk resmî dil olarak dünyanın en çok konuşulan üçüncü dili. Fakat etkisi Çince ve İspanyolcadan fazla. 2014 yılında Dünyada İngilizce bilen insan sayısının 1.5 milyarı aşkın olduğu tahmin ediliyor. 2020 yılında İngilizce konuşan ya da öğrenen insan sayısı 2 milyarı geçecek ve bunların sadece yüzde 15’ini anadili İngilizce olanlar oluşturacak. Ancak yükselen ekonomiler İngilizce dışında başka dillerin de popüleritesini artıracak.
British Council tarafından yapılan bir araştırmada geleceğin dilleri belirlendi. Geleceğin çalışanları için en önemli dillerin sıralandığı liste İngiltere’nin ihracat bağlantıları, hükümetin ticaret, diplomasi ve güvenlik öncelikleri ve en popüler turist merkezleri gibi kriterler göz önüne alınarak oluşturuldu. Listede birinci sırada İspanyolca, ikinci sırada Arapça var. Bu dilleri, Fransızca takip ediyor. Çince dördüncü sırada yer alırken, Almanca beşinci sırada. İlk 10 içindeki diğer diller Portekizce, İtalyanca, Rusça ve Japonca. Türkçe, geleceğin 10 dili arasında dokuzuncu sırada gösteriliyor.
İspanyolca, 400 milyon kişinin anadili
İngilizce dışında geleceğin 10 dili arasında ilk sırada bulunan İspanyolca dünyada 400 milyon kişi tarafından anadil olarak kullanılıyor. 21 ülkede resmi dil olan İspanyolcanın en çok konuşulduğu ülkeler Meksika ile ABD. Ancak yükselen ekonomiler arasında gösterilen Arjantin, Şili, Kolombiya ve Meksika’da bu dilin kullanılması Latin Amerika’yı hedef olarak seçen iş çevreleri için İspanyolcanın önemini artırıyor.
Cervantes Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, ABD’nin İspanyolca konuşan nüfusun en kalabalık olduğu ülkeler listesinde İspanya ve Kolombiya’yı geride bırakarak Meksika’nın ardından ikinci sıraya yerleştiğini ortaya koydu. Anadili İspanyolca olan 41 milyon kişinin yanı sıra İngilizce ve İspanyolca bilen 11.6 milyon kişinin yaşadığı ABD, İspanyolca konuşan nüfus açısından Kolombiya (46 milyon) ve İspanya’yı (46.58 milyon) geride bırakarak 110 milyondan fazla kişinin İspanyolca konuştuğu Meksika’nın ardından ikinci sırada yer aldı ABD’de İspanyolca konuşan nüfusun büyüklüğü 50 milyon kişiye ulaşmış durumda. 2050 yılı itibarıyla ABD’de İspanyolca konuşan nüfus 138 milyon seviyesine ulaşacağı ve ABD’nin bu listede ilk sıraya yerleşeceği tahmin ediliyor.
Diğer yandan İspanyolca, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Suç Mahkemesi, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası İş Örgütü, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Latin Birliği, Mercosur gibi oluşumların resmi dilleri arasında. Ayrıca yüzde 8’lik pay ile dünya genelinde internette en çok kullanılan üçüncü dil de İspanyolca.
Arap ülkelerinde İngilizce zayıf
Araştırmada ikinci sırada yer alan Arapça, 230 milyon kişi tarafından anadil olarak kullanılmasının yanında Kuzey Afrika ile Batı Asya’da 100- 200 milyon kişi tarafından ikinci dil olarak kullanılıyor. Gelişmekte olan ekonomiler arasındaki Bahreyn, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, liyba, Fas, Umman, katar, Suudi Arabistan, Tunus, BAE gibi ülkelerde Arapça konuşuluyor. Bu ülkelerin çoğunda İngilizcenin akıcılık seviyesinin çok düşük olması, yerel dile hakim olmanın önemini artırıyor. Özellikle Körfez ülkelerinin, petrol ve doğalgaz gelirleri dışında ekonomilerini çeşitlendirme arayışına girmesi Arapça konuşulan ülkeleri önemli bir pazar haline getiriyor.
Fransızca ve Almanca üst sıralarda
Fransa dışında Monaco, Gabon, Togo, Benin, Gine, Mali, Nijer ve Fildişi Sahilleri’nin resmi dili olan Fransızca Belçika, Burkina Faso, Kanada, İsviçre ve birçok Afrika ülkesinde de yaygın olarak kullanılıyor. Almanca 110 milyondan fazla kişinin anadili ve dünyada şu an en fazla kullanılan 10’uncu dil. İnternette en çok kullanılan altıncı dil de Almanca. Dünyanın önemli İngilizce kullanılmayan ithalat pazarlarından İtalya’nın dili, Malta, Libya, Somali, Slovenya, Hırvatistan’da bazı azınlık gruplar tarafından da kullanılıyor.
Çince stratejik öneme sahip
Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, hızla değişen küresel ekonomik tabloda stratejik önemde bir dil olarak nitelendiriliyor. Çin dünyanın en büyük ihracatçıları ve ithalatçıları arasında ve bu yıl dünyanın en büyük yatırım adresi haline geldi. Aynı zamanda dünyanın birçok yerinde yatırım fırsatlarını kolluyor. Dünyadaki internet kullanıcılarının dörtte birini Çinliler oluşturuyor ve İngilizceden sonra Çince ikinci önemli internet dili.
Rusya ekonomisine paralel Rusça önem kazanıyor
BRICS ekonomileri arasında yer alan Rusya’nın resmi dili Rusça, 140-150 milyon kişinin anadili. Rusça, Rusya’nın ekonomik gücüne paralel olarak giderek önem kazanıyor. Rusya’nın 2030’da Almanya’yı geçerek dünyanın altıncı büyük ekonomisi haline geleceği hesaplanıyor. Önemli iş fırsatları barındıracak olan Rusya’nın dili bu nedenle önemli diller arasında gösteriliyor. BRICS’in bir diğer üyesi Brezilya’nın resmi dile Portekizce de önemli diller arasında bulunurken, Doğu Asya’da kullanılan Japonca da tavsiye edilen dillerden.
Eğitim sistemleri dillere göre şekilleniyor
İngiliz basını bu listeye göre okullarda yabancı dil eğitimine ağırlık verildiğini belirtti. Örneğin, dünyada 300 milyon kişinin konuştuğu Arapça için, farklı kentlerdeki okullarda bin-beş yüz çocuğa Arapça dersleri verilmeye başlandı. İngiltere’de uzun bir süre Fransızca birinci, Almanca da ikinci yabancı dil oldu. Ancak İspanyolca, 2006’da diğer dilleri geride bıraktı.
Korece ve Hint dilleri de önemli
Bu diller dışında gelecekte iş dünyası için önemli kabul edilen dört dil daha öne çıkıyor. Bunlar Hollandaca, Polonya’nın dili Lehçe, Hint dil grupları ve Korece. Hollanda’nın, İngilizce konuşulmayan pazarlar arasında önemli bir ithalatçı olması ve Hollandacanın resmi bir dil olduğu Belçika’nın ekonomik potansiyeli bu dilli önemli kılıyor. Dünyanın en hızlı büyüyen gelişmekte olan ekonomileri arasında bulunan Polonya’nın dilinin ağırlığının artabileceği belirtiliyor. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan ve birkaç yıl sonra ekonominin süper güçleri arasına katılacağı tahmin edilen Hindistan’ın dili de birçok işadamı için önemli olacak. Korece de yaklaşık 80 milyon kişi tarafından ‘birinci dil’ olarak kullanılıyor. Güney Kore’nin gelecek 10 yılda taşıdığı ekonomik potansiyel, dilini işadamları açısından önemli kılıyor.
İngiliz turistler Türkçenin önemini artırdı
İngiltere’de yapılan araştırmada Türkçe geleceğin 10 dili arasında 9’uncu sırada gösterildi. Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi dili olan Türkçe’nin popüleritesinin artması, Türkiye’nin 21. yüzyılın önem kazanan ekonomileri arasında yer almasından kaynaklanıyor. British Council araştırmasına göre İngiltere, Türkiye ile ticaretini ikiye katlamayı amaçlıyor ve Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor. Araştırmada Türkiye’nin uluslararası eğitim açısından öncelikli pazarlar arasında olduğu ve İngiltere’ye gelen yabancı öğrenciler için hedef pazarlardan olduğuna dikkat çekilen araştırmada, Türkçenin diplomatik ilişkiler ve güvenlik açısından gereksinim duyulan diller arasında olduğu ifade ediliyor. Türkiye’nin İngiliz turistlerin en çok tercih ettiği 10 ülkeden biri olduğu hatırlatılan araştırmada, Türkiye’ye gelen turistlerin burada giderek daha fazla kalma eğiliminde olmasındandolayı da Türkçenin önemine vurgu yapılıyor. Bu arada Türkçenin Londra’da okul çağındaki çocuklar arasında en çok kullanılan ikinci dil olarak yedinci sırada bulunduğu belirtiliyor.