Genişbant kullanıcısı yarım milyara yaklaştı

Global genişbant pazarından en fazla pay, Güney ve Doğu Asya'nın oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Genişbant abone sayısı geçen yıl sonu itibariyle 467 milyona ulaştı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre internet, artan abone sayısıyla modern çağın vazgeçilmezleri arasındaki yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor.

Bu bağlamda dünya çapında genişbant abone sayısı 2009 yılı sonu itibariyle 467 milyona çıktı. Böylece yaklaşık 6,9 milyar insanın yaşadığı tahmin edilen dünyada, nüfusa göre genişbant yaygınlık oranı da yüzde 6,8'e ulaştı.

Global genişbant pazarından en fazla pay, yüzde 25 oranla Güney ve Doğu Asya, yüzde 24,41 ile Batı Avrupa'nın oldu. Genişbant aboneliğinde en düşük payları ise yüzde 6,84 ile Latin Amerika, yüzde 6,20 ile Doğu Avrupa, yüzde 2,94 ile Orta Doğu ve Afrika bölgeleri aldı.

DSL, kablo modem ve fiber teknolojileriyle sağlanan genişbant erişiminde, dünya çapında en çok DSL teknolojisi tercih edildi. Genişbant abonelerinin yüzde 65'i, diğer bir deyişle 302 milyonu DSL altyapısı kullanmayı seçti. İkinci sıradaki kablo modemin payı 95 milyonu, fiberin payı ise 57 milyonu aştı. Uydunun da aralarında bulunduğu diğer erişim teknolojileri ise yüzde 2,55 civarında pay aldı.

ABD, ikinci sırada

Rapora göre, DSL abonelerinin yüzde 60'ından fazlası Batı Avrupa ile Güney ve Doğru Asya bölgelerinde yer aldı.

Batı Avrupa'da DSL abone sayısı en yüksek ülkeler, Almanya (22,64 milyon), Fransa (17,74 milyon), İngiltere (14,48 milyon) ve İtalya (12,83 milyon) olarak sıralandı. Dünyadaki en yüksek DSL abone sayısına sahip ülke, Çin oldu. DSL abone sayısı 84 milyona yaklaşan Çin'i, 32,5 milyonluk abone sayısıyla ABD izledi.

Fiber teknolojilerinde başı çeken Asya kıtasında, Asya pasifik, Güney ve Doğu Asya bölgeleri bu pazarın yüzde 82'sinden fazlasına sahip oldu. Dünyadaki en büyük fiber abone tabanının sahibi, DSL'deki gibi Çin oldu. Çin'in 19,67 milyonluk fiber abone sayısı, dünya genelindeki fiber aboneliğinin yüzde 34,4'ünü oluşturdu. Japonya ise 17,1 milyon aboneyle bu alanda ikinci sırada yer aldı.

Türkiye'de ise Mart 2010 itibariyle genişbant abone sayısı mobil internet dahil olmak üzere 7,4 milyonu aştı. Türkiye'deki abonelerin çoğu, tüm dünyada olduğu gibi DSL teknolojisini tercih etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir