Goldman ve UBS bu yıl prim ödeyemeyecek

Üst düzey yöneticiler bu yıl maaş dışında prim, hisse senedi alamayacak ve diğer opsiyonlardan yararlanmayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

NEW YORK - Goldman Sachs'ın üst yöneticisi Lloyd Blankfein ve yönetim kurulunun diğer 6 üyesi bu yıl prim alamayacak.

Sözcü Lucas Van Praag yaptığı açıklamada, kararı yönetim kurulunun 7 üyesinin kendilerinin verdiğini ve şirketin tazminat komitesinin kararı onayladığını ifade etti.

Yönetim Kurulu üyelerinin "doğru şeyi yaptıklarını düşündükleri için bu kararı aldıklarını" kaydeden Van Praag, üst düzey yöneticilerin bu yıl maaş dışında prim, hisse senedi alamayacağını ve diğer opsiyonlardan yararlanmayacağını ifade etti.

Bu kararla Blankfein'in yanı sıra Jon Winkelried ve Gary Cohn, John Weinberg, J. Michael Evans, Michael Sherwood ve David Viniar şirketten prim alamayacak.

Blankfein geçen yıl toplam 54 milyon dolar kazanmıştı.

Küresel finansal krizle birlikte JPMorgan Chase'in Bear Stearns'ı, Bank Of America'nın Merrill Lynch'i alması ve Lehman Brothers'ın iflasından sonra geriye kalan yatırım bankaları Goldman Sachs ve Morgan Stanley banka holding şirketleri olmuştu.

UBS'de ceza da var

Bu arada İsviçre'nin en büyük bankası UBS de gelecek yıl bankanın başkanına prim ödemelerini durduracağını ve sorumsuzca risk alarak bankanın performansını kötü etkileyen diğer üst düzey yöneticilerin cezalandırılacağını açıkladı.

Açıklamada, UBS Başkanı Peter Kurer'in gelecek yıl sadece maaşını alacağı, kötü yatırımlar nedeniyle bu yıl zararı 40 milyar doları bulan bankanın durumu düzelinceye kadar 2007 ve 2008 yılında prim ödemelerinden feragat edeceği belirtildi.

Bankanın ayrıca "bir yandan ödüllendirmeyi diğer yandan yaptırımı kapsadığı için Latince 'bonus-malus' sistemi olarak adlandırılan" sistemi 12 yönetim kurulu üyesi ve diğer üst düzey yetkililere uygulayacağı kaydedildi.

UBS'nin eski üst yöneticisi Peter Wuffli, bu ay başında, geçen yıl UBS'den ayrıldığı için 10 milyon doları almamıştı.

Aralarında eski UBS Başkanı Marcel Ospel'in de aralarında bulunduğu diğer üst yöneticilere, bankanın, Temmuz 2007'de çöken ABD yüksek riskli tutsat (mortgage) piyasasına yatırım yaptığı dönemde kendilerine yapılan prim ve ödemeleri geri vermesi çağrısında bulunulmuştu.