Grillo merkez solla ittifakı reddetti

İtalya'da hükümet krizi büyüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ROMA - İtalya'nın, euro bölgesinitedirgin eden hükümet krizi, iki partinin kendileri için enolası ittifaklara katılmayacaklarını açıklamasıyla ağırlaştı.
Popülist politikacı Beppe Grillo merkez sol grubun lideriPier Luigi Bersani'nin ittifak teklifini reddederken,Bersani'nin küçük ortağı Nichi Vendola da merkez sağ ile birortak hükümete katılmayacağını açıkladı.
Bu iki formül 24-25 Şubat'ta yapılan seçimin yenilenmesini önleyecek en iyi seçenekler olarak görülüyordu.
 
Euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'dauzun sürebilecek bir belirsizlik ihtimali, küresel piyasalardadaha önce düşüşlere neden oldu ancak İtalya'nın dün yaptığıtahvil ihalesine gelen güçlü talep piyasaları yatıştırdı.
Seçimlerde merkez sol, parlamentoda en çok sandalyeyi kazandıancak hiçbir grup tek başına iktidar olacak güce sahip değil.
 
Grillo'nun yerleşik düzene karşı çıkan 5 Yıldız Hareketi,mecliste merkez solun söz sahibi olmasını engelliyor.
Bersani Salı günü Grillo'ya ortak önlemler üzerinde uzlaşabilecekleri mesajını vermiş ancak merkez sol bir hükümeti destekleyenlerin, mecliste güvenoyu vermelerini şart koçmuştu.
 
Grillo ise 5 Yıldız Hareketi'nin ne merkez sola ne de başkabir gruba güvenoyu vereceğini, sadece seçim yasasının değişmesi,siyasetçilerin ayrıcalıklarının ve aldıkları hazine yardımınınkaldırılması için önerdikleri programa uygun yasalarıdestekleyeceğini açıkladı.
 
Bu durumda tek seçenek Bersani'nin eski başbakan SilvioBerlusconi'nin merkez sağ grubu ile ittifak yapması olabilir.Ancak iki taraf arasındaki büyük görüş ayrılıkları nedeniyle böyle bir ittifakın ömrü uzun olmayacak.
Ancak bu zayıf ihtimal bile solcu SEL partisinin lideri Vendola'nın dün bu seçeneği reddetmesiyle ortadan kalmış oldu.
 
Berlusconi'nin Halkın Özgürlüğü Partisi, Bersani'nin Grilloile ittifak yapması halinde, kendi kanadının iktidar şansınınkaybolacağı görüşünde.
Eski bir komedyen olan Grillo'nun seçimlerde yüzde 25 ile enbüyük oyu alarak gösterdiği büyük başarı ve bir dizi skandalınardından iktidardan düşen Berlusconi'nin İtalya'nın siyaset sahnesinde yeniden güçlü pozisyon alması, diğer Avrupaülkelerinde hayretle karşılanıyor.