Günde 20 milyon metreküp gaz havaya uçuyor

Basra'daki 3 petrol yatağından petrolle çıkan ve değerlendirilemeyen 20 milyon metreküp gazın yakılmasını önlemek üzere, kurulan şirket 25 yıllık proje hazırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak'ta hergün petrol kuyularından çıkan 10 milyon dolar tutarındaki doğalgaz, değerlendirilemediğinden dolayı boşa yakılıyor. Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, sadece Basra ilindeki 3 petrol yatağından petrolle çıkan ve değerlendirilemeyen 700 milyon kübikfeet (19 milyon 822 bin metreküp) doğalgazın boş yere yakıldığını ve ülkedeki diğer petrol yataklarından çıkan gazın hesaba katıldığında bu rakamın çok üzerinde bir rakamın ortaya çıktığını belirtti.

Gazın yakılmasını durdurmak için Petrol Bakanlığı olarak çok önemli adımlar attıklarını kaydeden Cihad, "Bunun için oluşturulan Basra Gaz Şirketi, yaptığı yatırımlarla öncelikli işi yaklaşık 20 milyon metreküp gazın yakılmasına son vermek. Basra'daki petrol yataklarında petrol üretimi arttığında petrolle çıkan gazın miktarı 2 milyar kübikfeete (56 milyon 633 bin metreküpe) ulaşacak. Bunu faydalı bir enerjiye dönüştürmeye çalışacağız. Irak, sıvı gaz üretiminde önümüzdeki yılın sonunda kendi ihtiyacını karşılaycak duruma gelecek ve 2013 sonunda ya da 2014'ün başında üretim fazlası sıvı gazı ihraca çalışacağız" diye konuştu.

Doğalgaz ihracatına elektrik santralleri ve petrokimya fabrikalarının ihtiyacını karşıladıktan sonra 2017'den itibaren ihracata başlayacaklarını bildiren Cihad, "İhtiyacımızı karşıladıktan sonra 2017'den itibaren Avrupa'ya doğalgaz ihracatında Türkiye, çok önemli geçiş yeri olacak. Aynı şekilde Irak gazının diğer dünya ülkelerine ihracatında Basra Körfezi'nin önemli bir yer olacak" dedi.

"25 yılda 85 milyar dolar gelir sağlayacak"

Boş yerde yakılan gazın önlenmesi için kurulan Basra Gaz Şirketi, yüzde 51 hisseyle Irak Güney Petrolleri, yüzde 44 hisseyle Shell ve yüzde 5 hisseyle Mitsubushi'den oluşuyor. Basra'daki Ğarb El Kerma, Rumeyle ve Zubeyr petrol yataklarından petrolle çıkan ve boşa yakılan gazın değerlendirilmesi için çalışmalarına başladığı belirtildi.

Shell'in Ticaret Müdürü Ali Cenabi, Basra'daki 3 petrol yatağından günde çıkan ve boşa yakılan 19 milyon 822 bin metreküp gazın "muazzam bir miktar" olduğunu, değerlendirilmesi halinde bundan 4 bin ton LPG ve 700 ton yoğunlaştırılmış madde üretilebileceğini ve günde yakılan gazın değerinin 5 ile 10 milyon dolar tutarında olduğunu kaydetti.

Cenabi, "Basra'daki Ğarb El-Kerma, Rumeyle ve Zubeyr petrol yataklarında artacak petrol üretimiyle gaz da artacaktır. Bu gazı değerlendirmek için altyapıyı hazırlayacağız. Bu proje ve yatırımımız 25 yıllıktır. Irak'ın, bu projeden 25 yıl içinde 40 ila 80 milyar dolar arasında gelir sağlayacak. Oluşturduğumuz şirketten Irak hükümeti 30 ile 50 milyar dolar gelir sağlayacak. 19 milyon 822 bin metreküp gazın yakılmasının çevreye olumsuz bir etkisi olacak. Gazın yakılması sonucu günlük 14 milyon ton CO2 gazı havaya salınacak. Günlük 3 milyon arabanın sebep olduğu hava kirliliğine eşdeğerdir. Bu proje Basra'nın yararına olacak ve hava kirliliğine azaltacaktır" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir