Güney Afrika'da maliye bakanı görevden alındı

Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma, Maliye Bakanı Nene'yi görevden aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Maliye Bakanı Nhlanhla Nene'yi görevinden alarak, ülkenin para birimini rekor düşük seviyeye indirdi.

Nene'nin görevden alınması Cuma günü Fitch tarafından ülkenin kredi notunun düşürülmesinin ertesine denk geldi. Emtia fiyatlarındaki düşüş ve yaklaşan ABD faiz artışından dolayı Güney Afrika ekonomisi büyümekte zorlanıyor.

Göreve atandığı 2014 yılından bu yana hükümet harcamalarının sınırlandırılması, devlet şirketlerinin kurtarılmasının azaltılması ve hükümet çalışanlarının maaş artışlarınınsınırlandırılmasını savunan Nene'nin neden görevden alındığına dair detaylı bir açıklama yapılmadı.

Nene'nin görevden ayrılmasının ardından Güney Afrika para birimi yüzde 5 değer kaybederek rekor düşük seviyeye gerilerken, analistler yatırımcıların haberi sindirmesiyle bu düşüşün devam edeceğini tahmin ediyor.

Koltuğa David Van Rooyen oturdu

Zuma yaptığı açıklamada, "Stratejik olarak önemli başka bir pozisyona atanması öncesinde Nhlanhla Nene'yi Maliye Bakanlığı görevinden almaya karar verdim" dedi. Zuma, "Parlamento üyesi David Van Rooyen'i yeni Maliye Bakanı olarak atamaya karar verdim" dedi.

Nene'nin görevden alınmasında hükümetin elektrik kesintilerini azaltmak için inşa etmeyi planladığı nükleer santrale onay vermek için tereddütlü yaklaşmasının da etkisi olduğu belirtiliyor.