Güney Kore ve ABD'den ortak tatbikat

Kuzey Kore, topraklarına yönelik herhangi bir saldırganlık gösterilmesi halinde Seul ve Washington'ı, "küllerinden bir yığına döndürmekle" tehdit etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güney Kore ve ABD'nin, 12 gün sürecek yıllık ortak tatbikatı başladı.

Güney Kore ve ABD ordularından yapılan açıklamada, tatbikata 50 bini Güney Kore'den, 25 bini ABD'den toplam 75 bin askerin katıldığı belirtildi.

"Ulchi Özgürlük Gardiyanı (Ulchi Freedom Guardian)" adı verilen, 12 gün sürecek tatbikatın büyük ölçüde bilgisayar simülasyonu destekli olacağı ifade edildi.

Kuzey Kore Genelkurmay Başkanlığı, tatbikatla ilgili olarak, kendi topraklarına yönelik herhangi bir saldırganlık belirtisi göstermeleri halinde Seul ve Washington'ı, "Kore tarzı önleyici nükleer saldırı yoluyla küllerinden bir yığına döndüreceği" tehdidinde bulundu.

Pyongyang devlet ajansında yer alan habere göre Kuzey Kore yönetimi, ülkenin "ilk vuruş" birimlerinin, tatbikata katılan Güney Kore ve ABD güçlerine yönelik misilleme saldırısı düzenlemeye hazır olduğunu bildirdi. 

 "Savunma amaçlı"

Güney Kore Birleşme Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise ABD ile tatbikatların tabiatı gereği savunma amaçlı olduğu belirtilerek, Kuzey'in açıklamalarıyla ilgili duyulan üzüntü ifade edildi.

Güney Kore ordusu, perşembe günü Kuzey Kore sınırı yakınlarında bugüne kadarki en fazla sayıda topçu silahının kullanıldığı askeri tatbikatını düzenlemiş, Kuzey Kore sınırı boyunca konuşlandırılan 300 topçu sisteminden aynı anda atış yapılmıştı. Kuzey Kore ordusundan herhangi bir karşılık gelmediğini belirten yetkililer, tatbikatın, geçen yıl sınır bölgesinde iki Güney Koreli askerin bacaklarını kaybettiği mayın patlamasıyla aynı zamana denk geldiğine işaret etmişti. Askeri yetkililer, ülkenin düzenli aralıklarla gerçek mermi kullanarak tatbikat yaptığını ancak son tatbikatta şimdiye kadarki en fazla sayıda topçu silahının kullanıldığını ve bütün cephe alanlarından aynı anda yapılan ateşlemenin diğer tatbikatlardan farklı olduğunu söylemişti.

Güney Kore ve ABD, bugüne kadarki en geniş katılımlı askeri tatbikatını mart ayında düzenlemişti. "Operasyon Planı (OPLAN) 5015" olarak adlandırılan ve nisan ayının sonuna kadar süren tatbikatta 300 bini Güney Kore, 15 bini ABD'den toplam 315 bin asker yer almıştı. 

Öte yandan, Güney Kore, ABD ve Japonya, haziran ayı sonunda Büyük Okyanus'ta ilk kez ortak füzesavar tatbikatı yapmış, ABD ordusu tarafından yayımlanan açıklamada, Büyük Okyanus'ta düzenlenen "Pasifik Ejderhası" adlı tatbikatın üç ülke arasında var olan güçlü ilişkileri daha da geliştireceği vurgulanmıştı. Tatbikatı "askeri provokasyon" olarak niteleyen Pyongyang hükümeti, KCNA resmi haber ajansında yayımladığı mesajda, "Kuzey Kore, ülke güvenliğine tehdit oluşturan düşman güçlerine karşı balistik ve nükleer silah çalışmalarını sürdürecektir." ifadelerini kullanmıştı. 

Kuzey Kore, 1950'de Kore Yarımadası'nın kuzeyini ve güneyini birleştirmek için güneye saldırmıştı. Çin'in Kuzey Kore'ye destek verdiği savaş, 27 Temmuz 1953'te imzalanan ateşkesle sona ermişti. Taraflar arasında barış anlaşması yapılmadığı için iki Kore teknik olarak hala savaş durumunda sayılıyor.