Gürcistan Parlamentosu'ndan savaş kararına 'onay'

Parlamento, Saakaşvili'nin Gürcistan'ın savaş halinde olduğu yönünde almış olduğu kararı oy çokluğuyla kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TİFLİS - Gürcistan Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Gürcistan'ın savaş halinde olduğu yönünde almış olduğu kararı oy çokluğuyla onayladı. 

Parlamento Başkanı David Bakradze açıklamasında, Güney Osetya bölgesinden Rus kaynaklı gelen haberlerin asılsız olduğunu, başkent Tshinvali'nin düştüğü yönündeki haberlerin de doğru olmadığını söyledi. Bakradze, ülkesinin, gelinen bu aşamadan sonra toprak bütünlüğünden hiçbir koşulda taviz vermeyeceğini vurguladı. 

Rus General Vladimir Boldirev, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin Tshinvali'yi Gürcü askerlerden temizlediği ve onları bölge dışına doğru sürdüğünü savunmuştu. 

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya ile savaş halinde oldukları yönündeki açıklamasının, ülkede sıkıyönetim rejimine geçildiği anlamına gelmediğini belirterek, sıkıyönetim uygulaması olmadığını kaydetti. Saakaşvili, medyanın çalışmasına herhangi bir kısıtlama getirilmediğini, ülkedeki sivil yaşama bir müdahalenin söz konusu olmadığını belirterek, sadece devlet kurumlarının 24 saatlik çalışma rejiminde olduğunu söyledi. 

Gürcistan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Alexandre Lomaia ise 10 Rus jetinin düşürüldüğünü, 30 Rus tankının imha edildiğini açıkladı. 

Lomaia, bir Rus pilotun yaralı olarak ele geçirildiğini ve hastanede tedavi altına alındığını, Gürcistan askerlerinde 40 ölü, 100 kadar yaralı olduğunu söyledi. Ruslar tarafından bombalanan kentlerde sivil insan kaybının giderek arttığını belirten Lomaia, Gürcülerde sivil ve asker toplam ölü sayısının 100'ü bulduğunu ifade etti. Lomaia ayrıca, Gürcistan'ın gerekirse doğrudan askeri yardım talebiyle uluslararası topluluğa başvurmayı düşündüğünü bildirdi. 

"Tek çözüm yolu Gürcistan'ın bölgeyi terk etmesi"

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ABD Başkanı George Bush'a, Güney Osetya krizinin tek çözüm yolunun Gürcistan'ın çatışma bölgesini terk etmesi olduğunu söyledi. Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Medvedev'in Bush ile telefon görüşmesi yaptığı belirtilerek, "Rusya Başkanı, Gürcistan yönetimi tarafından yaratılan trajik krizden çıkmanın tek yolunun Tiflis'in çatışma bölgesindeki tüm silahlı güçlerini geri çekmesi olduğunu özellikle vurguladı" denildi. 

Abhazya'dan Yukarı Kodori bölgesine operasyon

Öte yandan, Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya, Gürcülerin kontrolündeki Yukarı Kodori bölgesine operasyon düzenlediklerini açıkladı. Abhazya yönetimi "Dışişleri Bakanı" Sergey Şamba yaptığı açıklamada, "Abhaz silahlı kuvvetleri Gürcüleri Yukarı Kodori bölgesinden çıkartmak için operasyon düzenlemiştir" dedi. 

Şamba, Abhaz güçlerinin operasyonda ağır toplar kullandığını söyledi. Abhazya lideri Sergey Bağapş da daha önce yaptığı açıklamada, Yukarı Kodori bölgesinin bombalaması için savaş uçakları gönderdiklerini belirtmişti.