Gürcistan ve Azerbaycan'a olumsuz etkiler konuşuldu

Nabucco'nun tele konferansında, Nabucco ekonomik, jeopolitik ve rekabet edebilme kapasitesi açılarından masaya yatırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Nabucco doğal gaz boru hattının Gürcistan ve Azerbaycan'a yönelik olası olumsuz etkileri Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen tele konferansta ele alındı.

Bakü, Tiflis ve Moskova'dan uzmanların internet aracılığıyla katıldığı tele konferansta, Nabucco ekonomik, jeopolitik ve rekabet edebilme kapasitesi açılarından masaya yatırıldı.

Toplatıya, Moskova'dan Rusya Enerji Finans Enstitüsü Başkanı Leonid Grigoryev, Dünya Enerji Pazarları Araştırma Merkezi Başkanı Tatyana Mitrova, Bakü'den Demokratik Reformlar Partisi Başkanı Asim Mollazade, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi eski Başkanı, Ekonomik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Sabit Bağırov, petrol ve doğal gaz politikası uzmanı İlham Şaban, Tiflis'ten de ekonomik siyaset uzmanı Liana Jenrlivadze, enerji politikası uzmanı Dato Ebralidze ve ekonomi uzmanı Niko Orvelaşvili katıldı.

Orvelaşvili, konuşmasında Nabucco'nun Gürcistan'dan geçebilmesi için ülkede gerçek bir demokrasi ve istikrar olması gerektiğini belirterek, "Eğer herkes Gürcistan'da istikrarın sağlandığına kanaat getirirse Nabucco'nun ülkemizden geçme şansı yüksek olur" dedi.

Rus tarafından Mitrova da yaptığı konuşmada, Nabucco projesinin Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz savaşından sonra yeni bir aşama kazandığını belirterek, "Avrupa ülkelerinin Rusya doğal gazına alternatif kaynaklar bulma isteği bu projeyi yeniden ilgi odağı haline getirdi" dedi.

"Proje Rusya'ya karşı değil"

Rusya Enerji Finans Enstitüsü Başkanı Leonid Grigoryev de açıklamasında Avrupa ülkelerinin Nabucco ile gönderilmesi planlanan doğal gazdan çok daha fazlasını tükettiğine dikkati çekerek, "Bundan dolayı bu proje sembolik bir anlam taşımakta. Eğer boru hattı Azerbaycan ve Gürcistan'dan geçecek olursa bu ülkelere yeni bir gelir kaynağı sağlanmış olur. Ancak bu projenin Rusya'ya karşı olduğu da söylenemez. Çünkü bu boru hattı kendi parametreleri ile Rusya projelerine alternatif olamaz" ifadelerini kullandı.

Bakü'den toplantıya katılan Mollazade de Azerbaycan'ın Gürcistan üzerinden Türkiye'ye doğal gaz gönderdiğine değinerek, Yunanistan'dan geçerek Avrupa'nın güney bölgelerine de doğal gaz gönderebileceğini söyledi.

Kiev ve Moskova arasındaki doğal gaz krizinden sonra Avrupa'nın yeni enerji kaynakları aramaya başladığını hatırlatan Mollazade, "Azerbaycan da daha önceki projelerde güvenilir bir ülke olduğunu kanıtlamıştı. İran'ın ABD ile yaşandığı sıkıntılardan dolayı şu anda projeye dahil olması mümkün görünmüyor" dedi.

Gürcü uzman Jenrlivadze de konuşmasında Nabucco'nun hayata geçirilmesinde ABD'nin yeni yönetiminin büyük etkisi olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Yeni yönetim ile İran arasında ilişkilerin nasıl gelişeceğini bilmiyoruz. Eğer projeye 'Star Oil' veya 'Socar' gibi şirketlerin yanı sıra İranlı veya Türkmenistanlı şirketler de katılacak olursa, Nabucco'nun gerçekleşme şansı çok daha büyük olur."