”Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygılıyız”
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, askeri operasyonların Gürcistan'ı ele geçirme girişimi olduğu yönündeki iddiaları yalanladı
LONDRA - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Osetya'ya yönelik askeri operasyonlarının, Gürcistan'ı ele geçirme ve hükümeti devirme girişimi olduğu iddialarını sert dille eleştirdi.
Lavrov, Financial Times Gazetesi'nde yayınlanan yazısında, Rusya'nın askeri eyleminin, kışkırtma olmaksızın vatandaşlarına yönelik saldırıya orantılı bir cevap olduğunu belirtti. Moskova'nın Gürcistan'ın hiçbir parçasını işgal ya da ilhak eğiliminde olmadığını ifade eden Lavrov, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını yineledi. Lavrov, önümüzdeki birkaç gün içinde Gürcistan'ın askeri girişimlerde bulunmaktan kaçınması ve askerlerini bölgeden uzak tutması koşuluyla Rusya'nın, geçici olarak düşmanlıklara son verilmesi eylemini kalıcılaştırmak için gereken diplomatik adımları atmaya devam edeceğini söyledi. Rus bakan, "dev doğu komşusunun saldırısına uğrayan, birkaç milyon vatandaşlı cesur Gürcistan Cumhuriyeti" anlayışıyla çatışmanın "gerçek bir Davud ve Calut" yorumu olarak ele alınmasına tepki gösterdi.
Çatışmayı Rusya'nın çıkarmadığını kaydeden, bunun Rusya'nın tercihi olmadığının altını çizen Lavrov, "Bu çatışmanın kazananları yok" diye yazdı. Geçen cuma çatışma patlak vermeden saatler önce Moskova'nın BM Güvenlik Konseyi'nden Gürcistan ve Güney Osetya'nın güç kullanmaması için bir karar çıkarmaya çalıştığını belirten Lavrov, ancak bu girişimlerinin Batılı ülkelerce engellendiğini savundu.
Lavrov, ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin ve gelişmiş 8 ülke (G-8) grubunun bir üyesi olarak Rusya'nın, bölgede nihai ve barışçı bir çözümün teminine çalışacak bir dünya gücü olarak da sorumlulukları bulunduğunu belirtti.
"Moskova'nın değişikliğe itirazı yok"
Öte yandan, Lavrov, Tiflis'in, Fransa Cumhurbaşkanı'nın ziyareti sırasında sunduğu barış anlaşması metninde yaptığı değişikliğe Moskova'nın bir itirazının olmadığını kaydetti.
Lavrov, Mosokva'da düzenlediği basın toplantısında, "metnin netleştirilmesinin kabul edildiğini" belirterek, Sarkozy'nin, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'i Tiflis'ten arayarak değişikliklerle ilgili bilgilendirdiğini bildirdi. Gürcistan, Sarkozy'nin, Moskova'da Medvedev ile yaptığı görüşmelerde hazırlanan 6 maddeli barış planını kabul etmişti. Planda, Sarkozy'nin Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile görüşmeleri sırasında bazı değişiklikler yapılmış ve bu değişikliklere Medvedev'in de onay verdiği açıklanmıştı.