Halk, Salih'in gidişini kutluyor

Başkanlık Sarayı'na yapılan saldırının ardından yaralanan Yemen Devlet Başkanı Salih, tedavi için Suudi Arabistan'a gitti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SANA/RİYAD  - Yemen'de başkanlık sarayına  düşen roketle yaralanan Devlet Başkanı Salih, tedavi için  ailesiyle birlikte Suudi Arabistan'a giderken, başkent  sokaklarında toplanan halk "rejimin düşüşünü" kutluyor.  Yemen'in başkenti Sana'da çarşamba günü başlayan ve cuma günü  zirveye çıkan çatışmalarda bir roketin Başkanlık Sarayı'nın  camisine isabet etmesi sonucu Devlet Başkanı Salih  yaralanmıştı. 

 Suudi Arabistan'a ait bir tıbbi nakil uçağıyla Riyad'a gelen  Salih'i burada üst düzey Suudi yetkililer karşıladı. Bir Suudi  kaynak, uçaktan yürüyerek çıkan Salih'in boyun, baş ve yüzünün  yaralı olduğunun dikkati çektiğini belirtti. Kral Halid Hava  Üssü'ne inen Salih, buradan askeri hastaneye nakledildi.  Salih'in uçağına, içinde yaklaşık 35 kişinin olduğu bir Yemen  uçağının eşlik ettiği kaydedildi. Üçüncü bir uçağın da Yemen'den Riyad'a geleceği belirtildi.

Ailesi de yanında

 Yemenli bir yetkili de Salih'in ailesinin büyük bir kısmının  da kendisi ile birlikte Suudi Arabistan'a gittiğini belirtti.  Salih'in ülkeden ayrılması birçok üst düzey yetkiliden bile  gizlendi, birçoğu Salih'in gittiğini ayrılmasından sonra  öğrendi.  Ülkesini 33 yıldır yöneten Salih'in ayrılması, Yemen'de  siyasal bir vakumun, iktidar boşluğunun ve karmaşasının ortaya  çıkmasına yol açabilecek. Anayasa gereği Salih'in yetkilerini,  yokluğu durumunda vekaleten Devlet Başkan Yardımcısı  üstleniyor. Salih'in ayrılması durumunda, Devlet Başkan  Yardımcısı Abdrabbu Mansur Hadi'nin vekalet edeceği  açıklanmıştı. El Cezire televizyonuna göre Hadi, aynı zamanda  ordunun da başkomutanlığını üstleniyor.

Geçici ateşkes yapıldı

 Bu arada, hükümet güçleriyle muhalif aşiret güçlerine bağlı  askerler arasında geçici ateşkes anlaşması yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, taraflar arası geçici ateşkes anlaşması  cumartesi günü sabah saatlerinden uygulanmaya başladı. Sana'da son üç gündür yoğun olarak yaşanan top, roket ve  otomatik silah sesleri cuma günü gece geç saatlerde kesilmişti. Taraflar bundan bir hafta önce de ateşkese karar vermiş ancak silahlar sadece bir gün susmuştu. Başkentte çarşamba günü başlayan ve cuma günü zirveye çıkan  çatışmalarda yüzden fazla kişi hayatını kaybetti.

 

Sana'da kutlama yapılıyor

 Bu arada, Devlet Başkanı Salih'in tedavi için Suudi  Arabistan'a gitmesi, başkent Sana'da "rejim düşüşü" olarak  kutlanıyor. Başkentte aylardır süren gösterilerin merkezi olan Sana  Üniversitesi meydanındaki kalabalık, "Bugün yeni bir Yemen  doğdu" ve "Bitti, rejim düştü" gibi sloganlar atıyor. Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre, önce Aden'den yola  çıkan bir askeri konvoy Zincibar yakınında El Kaide militanı  oldukları sanılan kişilerce pusuya düşürüldü, 6 asker  öldürüldü. Yakındaki bir bölgede düzenlenen saldırıda da 3  asker öldürüldü, 36'sı yaralandı. El Kaide'nin etkin olduğu bu bölgede 29 Mayıs'tan bu yana  öldürülen asker ve sivil sayısının 50'yi bulduğu belirtildi.

 Brennan'ın, Hadi ile görüştü

 Beyaz Saray sözcüsü Tommy Vietor, Obama'nın terörizmle  mücadeleyle ilgili danışmanı John Brennan'ın, Hadi ile bir  görüşme yaptığını, görüşmede ülkedeki durumun  değerlendirildiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir