Halkbank'ın karı 515 milyon TL

Bankanın toplam aktifleri 2010 Mart sonu itibariyle 63,5 milyar liraya yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Halkbank, yılın ilk çeyreğinde 515 milyon lira net kar elde etti.

Halkbank'tan yapılan açıklamaya göre Banka, uzun soluklu stratejisi çerçevesinde 2010'un ilk üç ayında kredilendirme faaliyetlerine ağırlık vererek karını artırmaya devam etti.

Halkbank, toplam aktiflerini yüzde 4,6 artırarak büyüme performansını sürdürürken, Bankanın toplam aktifleri 2009 yıl sonunda 60,7 milyar lira iken 2010 Mart sonu itibariyle 63,5 milyar liraya yükseldi.

Banka, yılın ilk üç ayında toplam aktifler içinde menkul kıymetlerin payını azaltarak kredilerin payını yükseltmeye devam etti.

Geçen yıl sonu itibariyle nakdi kredilerin toplam aktifler içinde yüzde 53,5 olan payı yüzde 55'e yükselirken, Bankanın 2009 yıl sonunda yüzde 73,9 olan mevduatın krediye dönüşüm oranı mart ayı sonunda yüzde 74,5'e çıktı.

Halkbank net karını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41,3 artırarak 515 milyon liraya yükseltirken, Bankanın elde ettiği yüksek karlılık oranında menkul değerlerden çok kredilerin etkili olduğunun altı çizildi.

Kullandırılan kredilerden sağlanan gelirin toplam faiz gelirleri içindeki payı yıl sonunda yüzde 62'den yüzde 64'e yükselirken, menkul kıymetlerin payı yüzde 35,8'den yüzde 34,5'e geriledi.

Toplam krediler

Halkbank, 2010'un ilk çeyreğinde nakdi kredilerde yüzde 7,6 artış sağlayarak 34,9 milyar liraya ulaştı. Toplam kredilerdeki artış oranı ise yüzde 7,8 olarak gerçekleşti.

Halkbank'ın kredi miktarındaki artışta en önemli payı KOBİ kredilerini de içeren ticari krediler aldı.

Geçen yılın sonunda 25 milyar lira olan toplam ticari kredi hacmi, üç ayda yüzde 6,3 artarak 26,6 milyar liraya yükseldi. Böylece bankanın esnaf kredileri de dahil KOBİ'lere kullandırdığı krediler, toplam nakdi kredi portföyünün yüzde 37'sine ulaştı.

Bireysel kredilerdeki hızlı yükselişini yılın ilk üç ayında da devam ettiren Halkbank, 2009 yıl sonundan mart ayı sonuna kadar yüzde 12 artış sağladı. Son bir yıldaki bireysel kredi büyümesi yüzde 50'yi aşarken, bireysel kredilerin nakdi kredi portföyü içindeki payı yüzde 24'e yükseldi.

Halkbank, 2010'un ilk çeyreğinde de takipteki kredi oranını sektör ortalamasının altında tutmaya yönelik uygulamalarına devam ettiği, Bankanın takipteki kredi oranı mart sonu itibariyle yüzde 4,7 olduğu bildirildi.

Yıl sonu hedeflerine ulaşılabilir

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, konuya ilişkin değerlendirmesinde, toparlanma yılı olarak tanımlanan 2009'un ardından 2010'a büyüme hedefleriyle girildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yılın ilk çeyreğinde hepimizin yüzünü güldüren, ülke ekonomimize ilişkin son derece olumlu sonuçlar aldık. Türkiye ekonomisinin dünya devlerini geride bırakacağı öngörüsü tekrar yüksek sesle telaffuz edilmeye başlandı. Bu olumlu yaklaşımın temelinde ülkemizin global finansal krizi yönetmedeki başarısı yatıyor. Halkbank olarak biz de 72 yıllık KOBİ bankacılığı misyonumuz çerçevesinde reel sektöre sağladığımız kredilerle bu güzel tablonun bir bileşeni olmaktan gurur duyuyoruz."

Halkbank olarak 2010'da yüzde 20 kredi büyümesi hedefiyle yola çıktıklarını hatırlatan Aydın, "Geçtiğimiz yıl kredi kullandırmada ortalamanın çok üzerindeki performansıyla dikkati çeken Bankamızın 2010'un ilk üç ayındaki sonuçları, yıl sonu hedeflerimize rahatlıkla ulaşabileceğimizi gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yıl sonuna kadar 60 yeni şube

Bilançodaki başarılı verilerin yanı sıra Bankanın şubeleşme ve yeni istihdam yaratma hızının da kendilerini gururlandırdığını ifade eden Aydın, yılın ilk üç ayında 11 yeni şubeyi hizmete sokarken 2010 yılı başından bugüne kadar bin 564 kişiyi de Halkbank ailesine kattıklarını, yıl sonuna kadar yeni şube sayısını 60'a çıkarmayı, 500 kişiyi daha Halkbanklı yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Halkbank olarak hem işletmelere hem de iş örgütleri, meslek birlikleri vasıtasıyla belli bir bölge ya da kesime düzenli finansal destek sağladıklarını belirten Aydın, şunları kaydetti:

"KOBİ'ler bankasını biliyor, Halkbank'a geliyor. Bizim 72 yıllık deneyimimize güveniyorlar. Bankamız, başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olmak üzere ticaret ve sanayi odaları ile işbirliğine bu yıl da aralıksız devam ediyor. Halkbank – TOBB Destek Kredisi'ni nisan ayında Birlik üyelerine son derece uygun koşullarla kullandırmaya başladık. Bölgesel kalkınma ajanslarıyla işbirliğine giden ilk banka olarak yılın ilk çeyreğinde Batı Karadeniz, Karacadağ ve Orta Anadolu bölgesel kalkınma ajanslarıyla imzaladığımız anlaşmalar sonucunda hibe fonlarından yararlanmaya hak kazanan KOBİ'lere eş finansman desteği sunmaya devam ettik."

Bu konularda ilginizi çekebilir