Hamas ve Fetih uzlaştı

Hamas ve Fetih hareketlerinin milli mutabakat çerçevesinde tüm konularda uzlaşıya vardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Hamas ve Fetih arasında yürütülen milli mutabakat süreci kapsamında tüm konularda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de yürütülen görüşmelerin neticelenmesinin ardından Fetih Hareketi Milli Uzlaşı Komisyonu Başkanı Azzam el-Ahmed ve Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk ortak basın toplantısı düzenledi. 

Ahmed, tarafların Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin önündeki tüm zorlukları giderecek bir program üzerinde anlaştıklarını belirtti.  Ahmed, "İsrail'in, 51 gün süren saldırılarında büyük yıkıma uğrayan Gazze'nin, yeniden imar edilmesi konusunda hızla yol kat edilmesi gerekiyor" dedi. 

Görüşmelerde, Filistin'in uluslararası tüm kuruluşlara üye olması konusunun da ele alındığını aktaran Ahmed, Roma Sözleşmesi'nin imzalanması ve İsrail'in, Filistin halkına karşı işlediği suçlardan yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılmanın masaya yatırıldığını ifade etti. 

Ebu Merzuk da toplantıda, ortak siyasi meseleleri, Gazze'nin yeniden imarı, sınır kapıları, bölgeye inşaat malzemelerinin girişi ve memur maaşları gibi sorunları değerlendirdiklerini anlattı. 

Uzlaşı hükümetinin, Gazze'nin imarı için malzeme girişinin önünde herhangi bir engel kalmaması için tüm sınır kapılarında görevini yerine getireceği üzerinde mutabakat sağlandığını söyleyen Ebu Merzuk, anlaşmanın tam anlamıyla hayata geçirilmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi. 

Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan'da milli mutabakata varılmıştı. Gazze'deki Filistin Hükumeti Başbakanı İsmail Heniye, Hamas ile Fetih arasında devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve uzlaşı hükumetinin kurulmasından 6 ay sonra seçimlere gidilmesine karar verildiğini duyurmuştu.