Harvey Kasırgası ABD'nin petrol üretimini vurdu

Houston'da etkili olan Harvey Kasırgası nedeniyle şu ana kadar en az 5 kişi yaşamını yitirdi. Kasırga nedeniyle ABD'nin körfezdeki petrol üretiminin yüzde 24'ü durdu, bir günde en az 1140 uçuş iptal edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin Teksas eyaletinde etkili olan Harvey Kasırgası güneyin en büyük kentlerinden biri olan Houston'un sular altında kalmasına yol açarken, yaşanan felakette şu ana kadar en az 5 kişi yaşamını yitirdi.

Nüfusu 2 milyon 300 bin olan Houston'da sularla kaplanan yollar adeta nehire dönerken, yollar otomobiller yerine botlar ve yardım kamyonlarına kaldı.

Teksas Valisi Greg Abbott, felaketle ilgili yaptığı açıklamada, eyalette toplam 250 otoyolun kapandığını, 19 kentin de afet bölgesi ilan edildiğini kaydetti.

Bir saatte yaklaşık 10 santimetre yağış alan Houston'un da içinde olduğu Harris County'de (yönetim bölgesi), sel baskını sonrasında güç kaynağı arızalanan bir devlet hastanesindeki hastalar tahliye edilmek zorunda kalındı.

Meteoroloji yetkililerine göre Harvey Kasırgası çarşamba gününe kadar Teksas'ın güneydoğusunda etkisini sürdürecek.

Ekonomik boyutu yüksek olabilir

Çoğunluğu Houston kentinde olmak üzere 248 bin kişinin elektriksiz kalmasına yol açan kasırga evlerin çatılarını uçurarak ve bazılarını tamamen yıkarak büyük zarar verirken, ağaçların devrilmesiyle yolların kapanmasına ve enerji hatlarının kopmasına da yol açtı.

ABD'nin petrol endüstrisinin kalbinde meydana gelen felaketin ekonomik boyutunun büyük olması bekleniyor. Limanlar, demiryolları ve karayollarının kapalı durumda olması, bir süreliğine ülkenin imalat ve tedarik zincirinin kopmasına neden oldu.

Teksas'ın körfez kıyısındaki önemli petrol ve doğalgaz tesisleri geçici olarak kapatılırken, ABD'nin en büyük petrol şirketi Exxon Mobil, Baytown'daki ikinci büyük rafinerisini kapattığını bildirdi.

Harvey Kasırgası, ABD'nin körfezdeki petrol üretiminin yüzde 24'ünün durmasına yol açtı.

Bu arada, eyaletteki Houston, Dallas, Corpus Christi, Austin ve San Antonio'daki havaalanlarında bir günde en az 1140 uçuş iptali gerçekleşti.

İnşaat ve ev malzemeleri satan Home Depot ve Lowe's mağazalar zinciri de felaket nedeniyle bölgedeki 50'den fazla mağazasını günlerdir kapalı tutuyor.