Hasina iş adamlarını çağırdı

Türkiye-Bangladeş Çalışma Kahvaltısında konuşan Hasina, "Türk iş adamlarını Bangladeş'e davet ediyorum. Gelin ve Bangladeş'in yatırım için ne kadar uygun bir yer olduğunu görün" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bangladeş Halk Cumhuriyeti Başbakanı Şeyh Hasina, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmelerde iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. Konuk Başbakan Hasina, TUSKON tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen Türkiye-Bangladeş Çalışma Kahvaltısında yaptığı konuşmada, Türk iş adamları ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Türkiye ve Bangladeş arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 1 milyar dolar civarında olduğunu belirten Hasina, Başbakan Erdoğan'ın Bangladeş ziyaretinde bu rakamı bir kaç yıl içerisinde 3 milyar dolara çıkarmayı kararlaştırdıklarını kaydetti. TUSKON'un, 7 iş federasyonu, 40 bin iş adamı ile 120 bin iş yerini temsil eden Türkiye'nin en önemli iş örgütlerinden biri olduğunu belirten Hasina, bu nedenle iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 milyar dolara çıkarılmasında TUSKON'un etkin bir rol üstlenebileceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile yaptıkları görüşmelerde iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Hasina, bu anlaşma gerçekleştiğinde Bangladeşli iş adamlarının da Türkiye'de yatırım yapma imkanına kavuşacağını ifade etti. Bangladeş'in ürün yelpazesinin daha geniş olduğunu belirten Hasina, bu şekilde Türkiye'nin çok farklı ürünleri çok rekabetçi fiyatlarla alma imkanı yakalayabileceğini dile getirdi. Özellikle Türkiye'de ilaç sektörünün çok geniş olduğunu ifade eden Hasina, Bangladeş'in ilaç üretiminin kendi ihtiyacının üzerinde olduğunu ve Avrupa ile Kuzey Amerika'ya ilaç ihraç ettiğini kaydetti. Hasina, Serbest Ticaret Anlaşmasıyla birlikte, Türkiye'nin Bangladeş'in ilaç endüstrisinden çok uygun fiyatlarla faydalanabileceğini belirtti.

Türkiye'nin Bangladeş'teki yatırımlarının yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan konuk Başbakan, Bangladeş'in stratejik konumunu daha fazla kullanmak istediklerini, bu nedenle demir ve karayollarına yatırımlar yaptıklarını anlattı. Bangladeş'in yeni açıkladığı yatırım teşvikleri ile yatırım için çok uygun bir hale geldiğini belirten Hasina, Türk iş adamlarını yatırım yapmaya Bangladeş'e davet etti.

TUSKON: İş hacmini artıracağız

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Türkiye-Bangladeş Çalışma Kahvaltısını düzenleme amaçlarının, Bangladeş'in Türkiye için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak olduğu söyledi. İki ülke arasında tarihsel bağların bulunduğunu hatırlatan Meral, bu ziyaretin ardından iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelişeceğine inandığını belirtti. Bangladeş'in 150 milyar dolar gayri safi milli hasılası, 1.700 dolar kişi başı geliri olan önemli potansiyele sahip bir ülke olduğunu ifade eden Meral, Bangladeş ile yaklaşık 1 milyar dolar olan iş hacmini artırma konusunda kararlı olduklarını dile getirdi.

Eğitim faaliyetlerinin de iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve kalıcı olmasında önemli rol oynadığını ifade eden Meral, bu nedenle Bangladeş'te faaliyet gösteren Türk okullarını desteklediklerini söyledi. Meral, TUSKON olarak, bu yıl içerisinde iş adamlarından oluşan büyük bir delegasyonla Bangladeş'i ziyaret etme sözü verdi. Bangladeş İş Adamları ve Sanayicileri Konfederasyonu Başkanı Abdül Kader Azad, Bangladeş'in ekonomisinin çok dinamik olduğunu, gayri safi milli hasılasının bu yıl yüzde 7 arttığını kaydetti. Bangladeş'in 16 milyar dolar olan yıllık ihracat rakamının da 26 milyar dolara yükseldiğini belirten Azad, 5 yıl içerisinde 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Azad, Bangladeş'te yakında 7 teşvik paketinin açıklanacağını belirterek, Türk iş adamlarını Bangladeş'te yatırım yaparak bu imkanlardan faydalanmaya çağırdı.

(AA)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir