Hava harekatı için sayılı saatler

Libya'nın hava sahası her türlü uçuş trafiğine kapatıldı, askeri müdahale 'her an' başlayabilir...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Libya'daki halkın korunması için “gerekli olan tüm önlemlerin alınması” kararını onaylamasının ardından gözler olası müdahaleye çevrildi.  Bu arada Avrupa hava trafiği kontrolü örgütü Eurocontrol, Libya'nın hava sahasını her türlü uçuş trafiğine kapattı.

El Cezire televizyonu operasyonun bir kaç saat içinde başlayacağını duyururken, Fransa hükümet sözcüsü Baroin, Libya'ya yönelik ilk hava harekatının birkaç saat içinde düzenleneceğini ve Fransa'nın bu harekatta yer alacağını açıkladı.

Dünya gözünü Libya'ya çevirirken BM kararına ilişkin ilk değerlendirmeler de gelmeye başladı...

Türkiye: Derhal ateşkes sağlanmalı

Cumhurbaşkanı Gül, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya'yla ilgili kararına ilişkin, "Şimdi uluslararası meşruiyet söz konusu, bu çerçevede hareket edilmesinin doğru olduğu kanaatindeyiz" dedi.  Cumhurbaşkanı Gül, Libya'da kan dökülmemesini temenni ettiklerini de dile getirdi.

Öte yandan Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, Türkiye'nin yabancı müdahalesine karşı olduğunun altı bir kez daha çizilirken, Libya hükümetine akan kanın ve sivillere yönelik şiddetin bir an önce durdurulması ve derhal ateşkes sağlanması çağrısı yapıldı.

AB, kararı hemen uygulamaya hazır

BM kararını memnuniyet ile karşıladıklarını bildiren Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB'nin, kendi imkanları dahilinde, kararın içeriğini "hemen uygulamaya" koymaya hazır olduğunu kaydetti.

NATO bugün görüşecek

NATO'ya üye 28 ülkenin temsilcisi, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da sivilleri koruma amacıyla kabul ettiği karar tasarısını bugün inceleyecek.Adını açıklamak istemeyen bir diplomat, üye ülkelerin temsilcilerinin, karar çerçevesinde örgütün nasıl bir tavır takınacağını görüşeceklerini bildirdi.

ABD: Karar bir an önce uygulansın

ABD Başkanı Barack Obama, Sarkozy ve Cameron'un Libya rejiminin BM Güvenlik Konseyi'nin kararının içeriğine hemen uyması, sivil halka karşı şiddetin son bulması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Öte yandan ABD'de önemli nüfusa sahip olan 3 senatör, yayımladıkları ortak yazılı açıklamada, BM kararının "bir an önce uygulamaya" konulmasını istedi.

Almanya: Hiçbir askeri müdahaleye dahil olmayacağız

Alman hükümeti, hiçbir Alman askerinin, Libya'ya karşı düzenlenecek "büyük risk ve tehlikeler içeren" hiçbir askeri müdahaleye dahil olmayacağını duyurdu. Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, yayımladığı yazılı açıklamada, "Askeri müdahale açısından risk ve tehlikeler görüyoruz" ifadesini kullandı.

İngiltere ihtiyatlı

İngiltere Başbakanlığının, bu ülkeye uçaklarını birkaç saat içinde gönderebileceği konusuna ihtiyatlı yaklaştığı bildiriliyor. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de BMGK'nin kararının ardından yaptığı açıklamada, "Bu karar, acil ateşkes ve şiddete son verme çağrısıdır" dedi. Bu arada İngiliz Times gazetesi, bugün manşetten verdiği haberde ABD'nin, Fransa ve İngiltere ile birlikte Libya'ya yönelik askeri operasyona hazır olduğunu yazdı.

Norveç askeri operasyona katılıyor

Norveç ise Libya'ya yönelik uluslararası askeri operasyona katılacağını bildirdi. Norveç'ta çıkan Verdens Gang gazetesinin internet sitesinden, Norveç Savunma Bakanı Grete Faremo'ya dayanarak verilen haberde, Norveç'in Libya'daki Muammer Kaddafi güçlerine yönelik uluslararası askeri operasyonda yer alacağı belirtildi.

Katar: Uluslararası çabanın içinde yer alabiliriz

Katar, Libya'da "sivilleri korumak için uluslararası çaba"nın içinde yer alabileceğini bildirdi. Resmi Katar haber ajansı, dışişleri bakanlığından "resmi bir kaynağa" dayanarak, "Katar'ın Libya'da kan dökülmesinin durdurulması ve sivillerin korunması hedefindeki uluslararası çabalara katılmaya karar verdiğini" duyurdu.

Kanada, 6 avcı uçağı yollayacak

Kanada hükümeti, Libya rejimine karşı yaptırım öngören BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde, bu ülkeye 6 avcı uçağı yollamaya hazır olduğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi'nin, Libya'da sivilleri koruma amacıyla kabul ettiği karar tasarısı uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veriyor, Libya'da derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunuyor, rejime yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını ve genişletilmesini, hatta gerekirse Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı askeri birliklere karşı askeri güç kullanılmasını öngörüyor.

Libya uçuşa yasak bölge ilan edildi

Gözler Kaddafi'de

Bu konularda ilginizi çekebilir