Hava trafiğine yeniden kül bulutu engeli

İngiltere, havaalanlarındaki uçuş yasağını hafifletiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'deki havaalanlarına, İzlanda'daki yanardağ patlamasından sonra oluşan kül bulutları nedeniyle getirilen uçuş yasağı hafifletiliyor.

İngiliz Ulusal Hava Trafik Servisinden yapılan açıklamada, daha önce uçuşa yasak bölge içinde yer aldığı duyurulan Heathrow ile Gatwick havaalanlarının, bugün yerel saatle 07.00'den (TSİ 09.00) itibaren uçuşa yasak bölgeler arasından çıkarılacağı bildirildi

Açıklamada, buna karşın söz konusu havaalanlarındaki bazı kısıtlamaların, uçuş yasağı ilan edilen bölgeye yakın olmaları nedeniyle uygulanmaya devam edeceği belirtildi.

Hollanda'da havaalanları kapatılıyor

Hollanda'da Amsterdam ve Rotterdam havaalanları uçuş trafiğine kapatılıyor.

Hollanda devlet televizyonunun haberine göre, söz konusu havaalanları TSİ 07.00'den itibaren en az 8 saat süreyle kapatılırken, İzlanda'dan gelen kül bulutlarının ülkedeki diğer havaalanlarının çalışmasını etkilemeyeceği öngörülüyor.

Her iki havaalanı, Hollanda'nın iç ve dış hava yolu ulaşımında önemli yere sahip, Amsterdam havaalanı ayrıca Avrupa hava ulaşım ağında yolcu taşımacılığında beşinci, kargo taşımacılığında ise üçüncü büyük havalimanı olarak yer alıyor.

İzlanda'dan gelen kül bulutları nedeniyle İngiltere'de de Londra yakınlarındaki Heathrow ve Gatwick havaalanları TSİ 03.00 itibarıyla hava trafiğine kapatılmıştı.

Avrupa'da yaklaşık bin uçuş iptal olacak

İzlanda'daki yanardağ patlamasından kaynaklanan kül bulutları nedeniyle Hollanda ve İngiltere'nin güneydoğu hava sahasını kapatmasının, Avrupa'da yaklaşık bin  uçuşu iptal ettireceği belirtildi.

Avrupa hava trafik güvenliği kurumu Eurocontrol'den yapılan açıklamada, volkanik kül bulutları yüzünden uçuş sayısının normalden bin kadar azalacağı ve yaklaşık 28 bin uçuş yapılabileceği bildirildi.

Açıklamada, kül bulutunun gün boyunca kısmen dağılmasının umut edildiği, ancak TSİ 15:00'de bulutun Kuzey İrlanda, İskoçya'nın bazı bölümleri ve İngiltere'nin güneybatı kesimlerini etkilemesinin beklendiği kaydedildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir