Hava yolu bugün de kapalı

Volkandan püsküren kül bulutu nedeniyle 14 Avrupa ülkesine bugün de havayoluyla ulaşım yapılamıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL/PRAG/BERLİN - İzlanda'daki Eyyafyallajöküll Yanardağı'nın patlaması sonucu 14 Avrupa ülkesinin hava sahasını trafiğe kapatması nedeniyle İstanbul'dan bu ülkelere yapılacak çok sayıda uçak seferi karşılıklı iptal edildi. Kül bulutu nedeniyle Çek Cumhuriyeti hava sahasının büyük bir bölümünü hava trafiğine kapatırken, Almanya'da da 8 havaalanı geçici bir süre kapatıldı. Dün uçuşları durduran İngiltere'de bugün de uçaklar kalkmayacak.

Alınan bilgiye göre, İzlanda'daki yanardağın patlaması sonucu ortaya çıkan kül bulutları nedeniyle İngiltere, İrlanda, Norveç, İzlanda, İskoçya, Finlandiya, İsveç, Letonya, Danimarka, Hollanda, Belçika, Polonya, Almanya ve Fransa, hava sahalarını trafiğe kapattı.

Türk Hava Yolları (THY) ve diğer hava yolu şirketlerinin İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan bu ülkelere yapılacak uçak seferleri de karşılıklı iptal edildi. THY'nin bugün yapılması planlanan Köln, Londra, Amsterdam, Brüksel, Paris, Stockholm, Helsinki, Birmingham, Kopenhag, Hamburg, Göteburg, Frankfurt, Berlin, Varşova, Düsseldorf, Münih, Stuttgart, Dublin, Nürnberg, Riga ve Hannover seferleri karşılıklı gerçekleştirilemedi. Diğer hava yolu şirketlerinin İstanbul'dan bu kentlere yapılacak seferleri de iptal oldu. 

Bu arada, 14 ülkenin hava sahasını trafiğe kapatmasının ardından bu ülkelere gitmek için Atatürk Havalimanı'na gelen çok sayıda yolcunun bekleyişi sürüyor. Uçuş iptallerinin öğrenilmesinin ardından özellikle transit yolcular otellere yerleştiriliyor. Uçuş yapamayan yolcuların otel rezervasyonları için uzun kuyruklar oluşturduğu gözleniyor.

Öte yandan, Atatürk Havalimanı'nda bekleyişlerini sürdüren yolcular, oturarak, banklarda ve yerlerde yatarak vakit geçiriyor.

İsviçre de hava sahasını kapıyor

İsviçre hükümeti acil olanlar dışında hava sahasını tüm uçuşlara kapatacağını açıkladı.

Federal Sivil Havacılık Bürosu, İzlanda'daki yanardağın püskürttüğü kül yüzünden bu gece yarısı 01.00'dan itibaren hava sahasını güvenlik önlemi kabilinden kapatacağını bildirdi.

Hava sahasının yarın saat 10.00'dan sonra da uçuşa yasak olup olmayacağına daha sonra karar verileceği belirtildi.

Portekiz Devlet Başkanı Prag'da mahsur kaldı

Resmi ziyaret için Çek Cumhuriyeti'nde bulunan Portekiz Devlet Başkanı Anibal Cavaco Silva, bu ülkenin İzlanda'da patlayan yanardağdan yükselen kül bulutu nedeniyle hava sahasının bir bölümünü uçuşlara kapatması yüzünden, heyetiyle birlikte Prag'da mahsur kaldı.

Portekiz Devlet Başkanlığından bir sözcü, şu an için Devlet Başkanının ne zaman döneceğinin bilinmediğini belirtti.

Danimarka Kraliçesi Margrethe'nin 70. doğum günü kutlamalarına katılmayı planlayan İspanya Kralı Juan Carlos ile eşi Kraliçe Sofia ve İzlanda'nın Devlet Başkanı Olafur Grimsson'un da kül bulutu yüzünden Kopenhag'a gelemediği bildirildi.

İngiltere'den Kraliçe II. Elizabeth'in kocası Edinburgh Dükü Prens Philip, Belçika Veliaht Prensi Philippe, Yunanistan'ın işlevi olmayan "Londralı Veliahtı" Prens Pavlos ile Prens Nikolaos da İzlanda yanardağ bulutundan ötürü Kopenhag'a icabet edemeyenler arasında bulunuyor.

ABD ziyaretini tamamlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de ülkesine dönüşünde ne zaman hangi hava alanına ineceği bilinmiyor.

Merkel'in uçağının havalanmasından sonra yapılan açıklamada, Başbakanın, planlandığı gibi Berlin'e inemeyebileceği ve şimdilik hangi hava alanına ineceğinin belirsiz olduğu bildirildi.

Bu arada Almanya'da 13 uluslararası hava alanıyla çok sayıda yerel hava alanının kapalı olduğu ve çok sayıda uçuşun iptal edilmesi yüzünden binlerce yolcunun hava alanlarında mahsur kaldığı belirtildi.

Öte yandan Belçika ve Hollanda hava sahalarının yarına kadar kapalı tutulacağı bildirildi.

Belçikalı yetkililer, hava sahasının yarın TSİ 11.00'e kadar kapalı tutulacağını, bu önlemin uzatılıp uzatılmayacağının ise yarın sabah saatlerinde açıklanacağını belirtti.

Hollandalı yetkililer de, Hollanda hava sahasının yarın TSİ 07.00'ye kadar kapalı kalacağını açıkladı.

Hava ve bulut durumuna göre uçuş şartlarının yarından itibaren nasıl olacağına daha sonra karar verileceği kaydedildi.

Çek Cumhuriyeti'nin kuzeybatısı kapalı

Çek Cumhuriyeti'nin de, İzlanda'da patlayan yanardağdan yükselen kül bulutu nedeniyle hava sahasının bir bölümünü uçuşlara kapattığı bildirildi.

Hava Seferleri Hizmetleri, ülkenin kuzeybatısında hava sahasının bu sabah TSİ 11.00'de uçuşlara kapatıldığını açıkladı.

Açıklamada, Çek hava sahasının tamamının, başkent Prag'daki Ruzyne Uluslararası Havaalanından başlanarak, TSİ 14.00'e kadar kapatılmasının planlandığı belirtildi.

Çek Cumhuriyeti hava sahasının uçuşlara tekrar ne zaman açılacağının ise henüz bilinmediği kaydedildi.

Almanya'da 8 havaalanı kapatıldı

Volkandan yükselen kül bulutu nedeniyle Almanya'da da 8 havaalanı geçici bir süre kapatıldı.

Alman Hava Trafiği Güvenlik Dairesi tarafından yapılan açıklamada, kül bulutu nedeniyle Hamburg, Hannover, Bremen, Düsseldorf, Münster/Osnabrück ve Köln/Bonn havaalanları ve Berlin'deki Tegel ile Schönefeld havaalanlarının geçici bir süre trafiğe kapatıldığı bildirildi.

Berlin'deki havaalanlarının yerel saatle 12.00'ye kadar kapalı kalması beklenirken, diğer havaalanlarının hava şartlarına göre daha uzun bir süre de kapalı kalabileceği belirtildi. Berlin'de dün de aksayan hava trafiği sebebiyle 45 seferin iptal edildiği kaydedildi.

Almanya'nın en büyük havaalanı olan Frankfurt havaalanı ise açık kaldı.

İngiltere'de bugün de uçuş yok

Kül bulutu, İngiltere'nin uçuşların yapılmasına bugün de izin vermiyor.

İngiliz Hava Trafik Kontrol Servisi (NATS) aldığı son kararla hava sahasının en az yerel saatle 01.00'a kadar (TSİ 03.00) kapalı olacağını açıkladı.

Hava sahasının kapanmasıyla Türkiye'den de çok sayıda uçuşun yapıldığı başkent Londra yakınlarındaki Heathrow, Gatwick, Stansted ve Luton havaalanları başta olmak üzere ülkedeki çok sayıda havaalanına karşılıklı uçuşlar yapılamıyor. Ancak kül bulutunun ülkenin kuzeyindeki etkisinin azalmasıyla gün içinde sınırlı sayıda da olsa Belfast, Glasgow, Prestwick gibi havaalanlarına karşılıklı uçak seferlerinin yapılabileceği belirtiliyor.

Hava trafiğinin kapanması Avrupa'nın birçok ülkesinde olduğu gibi İngiltere'deki yolcuları da olumsuz etkiliyor. İngiliz yetkililer, yolcuların Avrupa'nın diğer ülkelerine seyahat edebilmek için alternatif yollar aradığını ve Londra ile Paris ve Brüksel gibi şehirler arasında yapılan hızlı tren seferlerini tercih ettiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir