Hedef Rusya ekonomisini yok etmek

Rusya ekonomisine yönelik yeni yaptırımlar kapıda. İngiltere Başbakanı David Cameron, Batı ülkeleri tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımların “Rusya ekonomisini kökten yok edeceğini” ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Birliği, Rusya ekonomisini köşeye sıkıştırmaya kararlı görünüyor. Bu hafta yapılacak NATO Zirvesi öncesinde İngiltere, Ukrayna’da oynadığı askeri rol nedeniyle Rusya’ya yaptırımları ağırlaştırma sinyali verdi. Rus bankaların fon bulmakta zorlandığı, rublenin dolar karşısında bu yılki kaybının yüzde 12’ye ulaştığı, enfl asyonun hızla tırmandığı ve Moskova’da hisse senedi piyasalarının düştüğü bir dönemde gelen açıklamalar, Rusya ekonomisini zor günlerin beklediği şeklinde yorumlanıyor. 

İngiltere Başbakanı David Cameron, Batı ülkeleri tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımların “Rusya ekonomisini kökten yok edeceğini” ifade etti. İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre Cameron, “Ukrayna’da Rusların çoğalması ve bir şekilde geri dönmemizi gerektirecek gelişmeleri beklemeden sinyal vermemiz lazım. Yaptırımları devreye sokacağız ve Rusya, giderek daha da büyüyen ekonomik tecritten sürekli acı duymaya başlayacak” dedi. Avrupa Birliği ve ABD’nin uyguladığı yaptırımların Rusya Federasyonu’na hiçbir etki yapmadığını iddia edenlere katılmadığını ifade eden İngiltere Başbakanı ayrıca Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paketine ilişkin kararın bir hafta içinde kabul edileceğini açıkladı. 

Rus tahvilline yasak geliyor 

Avrupa Birliği’nin dış politika temsilciliği görevine getirilen İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, AB Komisyonu’nun Rusya’ya yeni yaptırımlara ilişkin önerilerini bugün sunacağını söyledi. Mogherini, AB üyesi ülkelerin Brüksel’deki daimi elçilerinin oluşturduğu Coreper’in de cuma günü toplanarak Rusya’ya yaptırımlar konusunda karar vereceklerini bildirdi. Mogherini konuşmasında AB Komisyonu’nun Rusya’ya karşı güçlendirilmiş bir yaptırım paketi hazırlamakta olduğunu da vurguladı. 

AB’den üç kaynak, Ukrayna’nın doğusunda oynadığı askeri rol nedeniyle Rusya’ya yönelik bir dizi yeni yaptırım kapsamında Avrupa vatandaşlarının yeni Rus devlet tahvillerini almalarını engellenebileceğini bildirdi. AB liderleri, Rusya’ya yönelik temmuz ayındaki son tur yaptırımlara ilave olmak üzere Avrupa Komisyonu’ndan bir hafta içinde yeni yaptırım seçeneklerini ortaya koymasını istedi. Temmuz ayı sonundaki yaptırımlarda enerji, bankacılık ve savunma sektörlerini hedefl enmiş, Rus devlet bankalarının AB piyasalarında borçlanmaları engellenmişti. Hazırlıklar konusunda bilgi sahibi bir AB yetkilisi, “Bir sonraki pakette Rus devlet tahvillerinin alımının yasaklanmasının söz konusu olabileceğini duydum” dedi. Yetkili hem askeri hem de sivil kullanım alanı olan teknolji ürünlerinin yanı sıra gelişmiş enerji keşif ekipmanlarının yaptırımlara dahil edilebileceğini söyledi. Avrupa Birliği diplomatları, AB’nin halen sadece Rus devlet bankaları için geçerli Avrupa’da borçlanma veya sermaye sağlama yasağını genişleterek Rusya’nın devlet kontrolündeki bütün şirketlerine de uygulamayı değerlendirdiğini söylediler. 

Küresel ekonominin yüzde 3’ü 

Uzmanların büyük bir bölümü AB’nin Rus ekonomisini yok etme hedefinin imkansız olduğunu düşünüyor. Rusya’nın nispeten yüksek geliri ve doğal kaynak serveti ülke ekonomisine destek oluyor. Yaptırımlara karşın ülkenin petrol geliri ağustos ayında yüzde 1 artarak 10.52 milyon varil/ gün olarak gerçekleşte. Ekonomik büyüklüğü, coğrafyası ve emtia piyasalarındaki önemi Rusya’ya karşı yapıtırımların çok sürdürülemeyeceği beklentisi doğuruyor. Rus ekonomisi, enerji altyapısı, ticaret ve finansal kanallarla Avrupa’ya önemli oranda entegre olmuş durumda. Ayrıca Rus ekonomisi küresel ekonominin yüzde 3’ünü kapsıyor. Rusya, 500 milyar dolar ile gayrisafi hasılasının yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturan döviz rezervine sahip. Rusya’ya uygulanan yaptırımlar Polonya, Letonya gibi ülkelerin ekonomileri üzerinde baskı yaratıyor ve bazı uzmanlar Avrupa hem de Rusya tarafından uygulanan yaptırımların birkaç ay sonra yumuşatılmaya başlanacaığını düşünüyor. Avrupa’nın Rus tahviline ambargo uygulaması ise ülkenin finansal bir darboğa sürüklenmesine yol açabilir. Reuters’da yer alan bir analize göre yaptırımlar nedeniyle Rusya borçlanmakta zorluk çekerse 1 yıl içinde nefes almakta zorlanmaya başlayabilir.

Ukrayna ordusu geri çekiliyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, Rusya’yı “doğrudan ve açıktan saldırganlık” ile suçlayarak, Rus müdahalesi sonucu askeri mücadele güç dengesinin değiştiğini ifade ederken, Ukrayna devlet birlikleri Rusya yanlısı ayrılıkçıların karşısında geri çekilmeye devam etti. Geçen haftadan bu yana askeri yenilgiler alan Ukrayna ordusu, dün isyancıların elinde bulunan Luhansk kentinin havalimanından geri çekildi. Ukrayna birlikleri havalimanı civarında Rus tank birlikleriyle çatışıyordu. Poroshenko yaptığı konuşmada ayrılıkçıların ülkenin güneyinde başlattıkları taarruz karşısında geri çekilen ordunun üst kademelerinde görev değişiklikleri olacağını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir