Hindistan'da altına cari açık ayarı

Dünyanın en büyük altın tüketicisi, rekor seviyeye yükselen cari açığınh başlıca nedeni olarak görülen altın talebini düşürmek amacıyla altın ithalatına uyguladığı vergiyi yüzde 4'ten yüzde 6'ya çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hindistan, dünyanın en büyük ikinci altın ithalatçısı. Yakın bir gelecekte Çin'i eçebileceği beklentisi hakim. Fakat yüklü atın ithalatı cari açığının çok hızlı büyümesine neden oluyor. 2012 başında 19.6 milyar dolar olan cari açık, üçüncü çeyrekte 22.3 milyar dolara ulaştı. Bunun üzerine Yeni Delhi yönetimi cari açığı frenlemek için harekete geçti ve altın ithalat vergini artırdı. 

 
Hindistan, rekor seviyeye yükselen cari açığı düşürmek ve 12 yıldır üst üste ralli yapan metale yönelik talebi ılımlı hale getirmek için, altın ithalatına uyguladığı vergiyi artırdı. Ekonomik İşler Bakanı Arvind Mayaram'ın yaptığı açıklamaya göre, altın ve platin ithalatına uygulanan vergi oranı,  yüzde 4'ten yüzde 6'ya yükseltildi. Mayaram, ithalat ılımlı hale geldiğinde, bu verginin yeniden gözden geçirileceğini söyledi. Merkez Bankası'na göre, Hindistan'ın cari açığının yaklaşık yüzde 80'i altın ithalatından kaynaklanıyor
 
Artırılan vergi, fiyatların 2012 yılında, yatırımcıların ve merkez bankalarının alım yapması sonucu yüzde 7.1 sıçramasının ardından, Asya'nın en büyük üçüncü ekonomisinde altına yönelik talebi düşürebilir. Kalküta'da All India Gems & Jewellery Trade Federation (Hindistan Kıymetli Taşlar ve Mücevher Ticaret Federasyonu) Başkanı Bachhraj Bamalwa, Bloomberg'de yar alan açıklamasında, "Tüketim ve ithalat muhakkak düşecek," dedi ve "Bu durum ayrıca hükümete cari açığı azaltma konusunda yardımcı olacak" yorumunda bulundu. Bamalwa, daha önce yaptığı açıklamalarda, kuyumculuk sektörünün zaten zor durumda olduğunu hatırlatarak, verginin yükselmesiyle tüketimin daha da azalacağını belirtmişti. Standard Chartered Plc, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Hindistan'a altın nakliyatının, verginin artacağı endişesi ile hızlı bir yükseliş gösterdiğini kaydetmişti. Australia & New Zealand Banking Group Ltd., 4 Ocak'taki değerlendirmesinde, verginin artacağı yolundaki beklentilerin Asya'da primlerin Aralık ayı ortasından bu yana yüzde 50 kadar artmasına yardımcı olduğunu belirtti. 
 
Söz konusu vergi 2012'de yükseltilmiş, bu ve yine yeni olarak uygulanmaya başlanan altın özel tüketim vergisi, kuyumcuların uzun süre grev yapmasına yol açmıştı. Tahmin edilebileceği gibi, altın sarrafları ve kuyumcular olası düzenlemeye tepki gösterdiler. Yeni Delhi daha önce altın ithalat vergisini yüzde 2 olarak ayarlamış fakat takip eden dönemde cari açığın 21.7 milyar dolar seviyesine yükselmesiyle bir müdahalede daha bulunan Hindistan yönetimi Altın ithalat vergisini yüzde 4'e yükseltmişti. Fakat cari açıkta altın ithalatına dayalı büyümenin etkisiyle 22.3 milyar dolara ulaşmasıyla altın ve platin ithalat vergisini yüzde 6'ya yükseltme kararı aldılar
 
İthalat yüzde 25 azalabilir 
 
Dünya Altın Konseyi yetkilileri, Hindistan'ın altın ithalat rakamlarında ekim sonu ve kasım başında önemli bir sıçrama gözlemlendiğini bildiriyorlar. Şayet bu sıçramanın etkileri yıl sonuna kadar devam ederse, daha önce tahmin edilen 640 ton yerine Hindistan'ın 2012 ithalatının 800 ton civarına tırmanabileceği kaydediliyor.  Hindistan, dünyanın en yüksek tasarruf oranına sahip ülkelerinden. Halk ortalama olarak gelirinin yüzde 30'unu biriktiriyor. Hindistan geneline bakıldığında, bu birikim yıllık 800 milyar dolara karşılık geliyor. Bu rakamın büyük kısmı da altına yatırılıyor.  Diğer yandan, hem Hindistan hem de Çin'de mücevher talebi sağlam seviyelerde devam ediyor. Öyle ki, 2012'nin ikinci çeyreği itibarıyla, Çin ve Hindistan'ın toplam altın talebi (mücevher ve yatırım) küresel talebin yüzde 45'ine karşılık geliyor. 
Ancak vergilerin artması durumunda Hindistan'ın altın ithalatının bu yıl yüzde 20 - 25 gerileyebilir. Hindistan, yılda 200 milyar dolarla dünyanın en büyük altın tüketicisi konumuna. 2012 yılı boyunca mücevher talebinin de hız kestiği, ocak ortasındaki düğün sezon boyunca ise satışların artabileceği ifade ediliyor. 
 
Altın fiyatları 1.690 doların altına çekildi 
 
Altın fiyatları dün Hindistan'dan çok Japonya'dan gelen haberleri izledi. Japonya'da ucu açık parasal gevşeme kararı açıklanmasının etkisiyle uluslararası piyasalarda altın fiyatları yükselişe geçti. Spot altn Londra'da, Japonya Merkez Bankası'nın, 20 yıldır süren deflasyonu sona erdirmek için, enflasyon hedefini yüzde 2'ye yükseltmesi ve gelecek yılın başından itibaren ucu açık varlık alım programına başlayacağını açıklamasının ardından, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1.694,25 dolara kadar çıktı.  Platin ise ocak ayının başından bu yana yüzde 9.5 yükselerek ons başına 1.685,25 dolara çıktı. Ancak altın fiyatlarının 1.695 dolar sınırını aşamaması üzerine ibre geriye döndü ve altın fiyatları spot piyasada 1.689 dolara gevşedi. ABD vadeli işlemlerinde ise aralık teslimi altının onsu 1.690 dolardan alıcı buldu. Ancak gelecek günlerde Hindistan'ın kararının altın fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceği ifade ediliyor. 
 
 
Japonya'dan ucu açık parasal gevşeme 
 
[PAGE]
 
Japonya'dan ucu açık parasal gevşeme 
 
Japonya Merkez Bankası (BOJ) enflasyon hedeflemesini yüzde 2'ye çıkarıp Ocak 2014'ten itibaren sınırsız tahvil alımına başlanacağını açıkladı. Kararın ardından yurtdışında endeksler ve emtia fiyatları yükseldi.    
 
Japonya Merkez Bankası (BOJ) iki gün süren para politikası toplantısının ardından enflasyon hedefini yüzde 2'ye çıkardığını ve açık uçlu parasal genişlemeye gideceğini açıkladı. BOJ, enflasyon hedefini yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkarma kararının hükümetle ortak alındığını belirtti. BOJ ayrıca deflasyonun sona erdirilmesi için Amerikan Merkez Bankası (Fed) gibi açık uçlu varlık alımı yapacak. Ocak 2014'ten itibaren başlayacak varlık alımı aylık 13 trilyon yen (146.25 milyar dolar) olacak. BOJ faiz oranlarını da beklentiler paralelinde değiştirmeyerek yüzde 0.1'de bıraktı. 
Toplantı sonrası alınan karara göre Japonya Merkez Bankası Ocak 2014'ten itibaren her ay 13 trilyon yenlik varlık alımı yapacak. Varlık alımları 2 trilyon yenlik Japon hükümet tahvili ve 10 trilyon yenlik hazine kağıdını kapsayarak. BOJ daha önceden yüzde 1 enflasyon "görünür" hâle gelinceye kadar genişletmeyi sürdüreceğini söylemişti. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin büyümeyi desteklemek ve yeni zayıflatmak için harekete geçmesiyle yatırımcılar Japonya için son 3 yılın en iyi beklentilerine sahip oldu. Abe nisanda BOJ Başkanı Masaaki Shirakawa'nın yerine yeni bir isim atamaya hazırlanırken, bankanın hükümet ile daha yakın işbirliği içine girmesi ve deflasyonla mücadele konusundaki stratejik hamleleri daha fazla parasal genişlemenin olacağının sinyalini veriyor. Enflasyon hedeflemesi ve sınırsız tahvil alımı kararını Asya piyasaları karışık karşıladı. Japon Nikkei endeksi yüzde 0.35 düştü. Hisseler BOJ'un yüzde 2'lik enflasyon hedeflemesi sonrasında yükseldi. Ancak sınırsız tahvil alımına Ocak 2014'te başlanacağı kararı daha agresif parasal genişleme beklentisi içinde yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattığı için Japonya borsası hafif düştü. Reuters'a konuşan JP Morgan Varlık Yönetimi'nden yatırım araştırması başkan yardımcısı Yoshito Sakakibara, "BOJ'un kararlarını piyasalar genel olarak olumlu karşıladı. Bu, ileriye dönük büyük bir adım. Fakat bugün için yatırımcılar 2014'e kadar başlamayacak açık uçlu varlık alımının zamanlamasına odaklandı" yorumunu yaptı.         
 
Petrol ve metaller değer kazandı
Yine de Japonya Merkez Bankası'nın kararları emtia fiyatlarını yükseltti. Londra Brent tipi petrol varil başına 36 sent artarak 112.07 dolara çıktı. Londra metal borsasında bakırın tonu yüzde 0.58 artarak 8101.5 dolara, kurşunun tonu yüzde 0.33 artarak 2308.5 dolara, nikelin tonu yüzde 0.52 artarak 17470 dolara yükseldi. BOJ'un yeni bir alana doğru ilerlediğini belirten JP Morgan Securities Japan Co.'nun başekonomisti ve eski BOJ yetkilisi Masaaki Kanno, yüzde 2 enflasyonun, yakın zamanda ulaşılması güç bir hedef olduğunu, bu nedenle BOJ'un uzun bir süre genişlemeci politika uygulayacağını söyledi. Japonya Merkez Bankası yeni enflasyon hedefine en kısa zamanda ulaşması hedefliyor. BOJ, Nisan 2014'te sonlanacak mali yılda tüketici fiyatlarının yüzde 0.9 artmasını bekliyor.
 
'Japonya döviz kurunu siyasallaştırmamalı'
Almanya Merkez Bankası Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, Japonya Merkez Bankası'na atak para politikası vasıtasıyla döviz kurunu "siyasileştirmemesi" uyarısında bulundu. Avrupa'da artan endişeleri dile getiren Bundesbank Başkanı Weidmann, Japonya ve Macaristan gibi ülkelerin yeni hükümetlerinin, merkez bankalarına daha genişlemeci para politikası uygulamaları baskısı yaptığını ve bankaların önemli görevlerine müdahale ederek, bağımsızlıklarını tehdit ettiğini söyledi. Bu yaklaşımların istenerek ya da istenmeden kurun siyasileşmesine neden olabileceğinin altını çizen Weidmann, "Uluslararası döviz sistemi bu zamana kadar devalüasyon yarışı olmadan krizde yolunu bulmayı başardı ve bunun bu şekilde devam etmesini umuyorum" dedi. Weidmann'dan önce geçtiğimiz çarşamba günü Rusya Merkez Bankası Başkanı Alexei Ulyukayev de Japonya'nın para birimini zayıflatmaya çalıştığını ve diğerlerinin de aynı yolu izleme tehlikesinin olduğunu söylemişti.