Hollanda 32 yıl sonra tekrar finalde

Hollanda'nın Van Bronckhorst, Sneijder ve Robben'le bulduğu golllere, Uruguay Forlan ve Pereira'yla cevap verse de maç 3-2 Hollanda'nın üstünlüğüyle sona erdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Dünya Kupası yarı final maçında Hollanda, Uruguay'ı 3-2 yenerek finale yükselen ilk takım oldu.

Karşılaşmaya iki takım da kontrollü başladı. Karşılaşmanın ilk gol pozisyonunu, 4. dakikada Hollanda yakaladı. Sneijder'in sağ kanattan yaptığı ortada topu önünde bulan Kuyt'un şutunda top üstten auta çıktı.

Maçın ilk 15 dakikasında Hollanda daha etkili gözüktü, ancak net gol fırsatı bulmakta zorlandı.

Hollanda, 18. dakikada Van Bronckhorst'un ceza sahasının dışından şık bir vuruşla attığı golle 1-0 öne geçti. Bu dakikadan sonra Hollanda oyunda kontrolü tamamen ele geçirdi ve 2. gol için Uruguay kalesine yüklendi.

31. dakikada Van Persie'nin ceza sahasına attığı ara pasta Robben topu kontrol edemedi ve top kaleci Muslera'da kaldı.

Uruguay, bu dakikadan sonra oyunda önce dengeyi sağladı, daha sonra da etkinliği ele geçirdi. 35. dakikada sağdan ceza sahasına giren Cavani, Hollanda savunmasının dengesiz yakalandığı pozisyonda geç kalınca müsait bir pozisyondan yararlanamadı.

38. dakikada Alvaro Pereira'nun sol kanattan yaptığı ortada Forlan'ın kafa vuruşunda top üstten auta çıktı.

Hollanda 40. dakikada bir gol pozisyonu daha buldu, ancak Kuyt'ın çok etkili olmayan vuruşunda top kaleci Muslera'da kaldı.

Uruguay, aradığı beraberlik golüne 41. dakikada kavuştu. Bu dakikada Forlan ceza sahasının dışından attığı sert şutta top ağlara gitti ve maça 1-1 beraberlik geldi.

44. dakikada Forlan'ın kullandığı serbest vuruşta topu kaleci Stekelenburg kurtardı ve ilk yarı 1-1 beraberlikle sona erdi.

İkinci yarı

İkinci yarı, karşılıklı ataklarla ve orta saha mücadelesiyle başladı. 51. dakikada Hollanda savunmasının hatasını değerlendiren Alvaro Pereira'nun ceza sahasının dışından attığı şutta top Van Bronckhorst'a çarparak kornere çıktı.

67. dakikada Forlan'ın kullandığı serbest vuruşta Stekelenburg topa sahip oldu. 68. dakikada Hollanda gole çok yaklaştı, 2. yarıda oyuna giren Van Der Vaart'un vuruşunda kaleciden seken topu Robben tamamlamak istedi, ancak top üstten dışarı çıktı.

Hollanda 70. dakikada Sneijder'in golüyle 2-1 öne geçti. Bu dakikada Sneijder'in sol çaprazdan attığı şutta top, Uruguay savunmasına çarparak direğin dibinden ağlara gitti.

Hollanda, Uruguay bu golün şokunu yaşarken aradaki farkı 2'ye çıkarttı. Kuyt'un sağdan yaptığı ortada Robben, düzgün bir kafa vuruşuyla takımını 3-1 üstünlüğe taşıdı.

82. dakikada Robben gole bir kez daha yaklaştı, ancak ceza sahasında müsait durumda iyi bir vuruş yapamayarak topu kaleciye teslim etti.

87. dakikadaki Hollanda kontratağında Van Persie'nin pasıyla ceza sahasına giren Robben, kaleciyle karşı karşıya kaldı, ancak vurmakta geç kalınca kaleci Muslera topa sahip oldu.

Hollanda'nın 2 farklı galibiyet nedeniyle rehavete kapıldığı anlarda, Uruguay farkı 1'e indiren golü buldu. 90+2. dakikada Maximiliano Pereira'nın, ceza sahasının sağ çaprazından attığı şutta, top kaleci Stekelenburg'un sağından filelere gitti.

Maçın uzatma dakikalarında Uruguay, Hollanda kalesine tüm hatlarıyla yüklendi. 90+4. dakikada Uruguay beraberlik fırsatını eline geçirdi, ancak Egidio Arevalo'nun vuruşunda top savunmadan döndü.

Maçı 3-2 kazanan Hollanda, finale yükselen ilk takım oldu.

Hollanda, 1978'den beri ilk kez finale çıktı

Hollanda, bu sonuçla 1978'den beri ilk kez finale çıktı. 3. kez Dünya Kupası'nda final oynayacak Hollanda, daha önce oynadığı 2 finalde de ev sahibi takımlara yenilmişti.

Hollanda, 1974'te Almanya'ya 2-1, 1978'de de Arjantin'e 3-1 yenilerek kupayı kazanma fırsatını değerlendirememişti.

Hollanda, finalde yarın oynanacak Almanya-İspanya maçının galibiyle mücadele edecek. 2010 Dünya Kupası finali, 11 Temmuzda saat 21.30'da Johannesburg'da oynanacak.

Uruguay da 10 Temmuzdaki 3'üncülük maçında, yarınki Almanya-İspanya maçını kaybeden takımla mücadele edecek.

Stat: Green Point Stadı

Hakemler: Ravşan İrmatov (Özbekistan), Rafael İlyasov (Özbekistan), Bahadır Koçkarov (Kırgızistan)

Uruguay: Fernando Muslera, Diego Godin, Mauricio Victorino, Walter Gargano, Maximiliano Pereira, Martin Caceres, Diego Perez, Alvaro Pereira (Dk. 78 Sebastian Abreu), Egidio Arevalo, Edinson Cavani, Diego Forlan (Dk. 84 Sebastian Fernandez)

Hollanda: Maarten Stekelenburg, Khalid Boulahrouz, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Dirk Kuyt, Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Demy de Zeeuw (Dk. 46 Rafael Van Der Vaart), Arjen Robben (Dk. 90 Eljero Elia), Robin van Persie

Goller: Dk. 18 Van Bronckhorst, Dk. 70 Sneijder, Dk. 73 Robben (Hollanda) Dk. 41 Forlan, Dk. 90+2 Maximiliano Pereira (Uruguay)

Sarı kartlar: Dk. 22 Pereira, Dk. 29 Caceres (Uruguay), Dk. 29 Sneijder, Dk. 78 Boulahrouz, Dk. 90+5 Van Bommel (Hollanda)

Tabarez: 2. gol ofsayttı

Dünya Kupası yarı finalinde Hollanda'ya 3-2 yenilen Uruguay'ın Teknik Direktörü Oscar Tabarez, yenilgiyi kabullendiğini ve bahane aramadığını, ancak Hollanda'nın Sneijder'in ayağından gelen ikinci golünde ofsayt olduğunu söyledi.

Tabarez, maçtan sonraki basın toplantısında, oyuncularıyla gurur duyduğunu, kaybetmek istemediklerini ve üzgün olduklarını belirterek, "Takım yarı finali hak etti" dedi.

Yenilgiyi kabullendiğini ifade eden Tabarez, hakemle ilgili olarak, "Hollanda'nın ikinci golünde ofsayt vardı. Gol kötü bir anda geldi, ancak bahane aramıyorum" diye konuştu.

Kupada ilk 4'e girmenin başarı olduğunu belirten Tabarez, 3'üncülük maçının kendilerin için önem arz ettiğini kaydetti.

Tabarez, "Önce Hollandalılar mükemmel bir gol attı, ancak 2. golleri maçın kaderini belirledi ve bu golde ofsayt vardı. Maç farklı bir skorla bitebilirdi. Hollanda hücum gücü yüksek bir takım. Maxi Pereira, bizi maçı uzatmalara götüreceğimize inandırdı" dedi.

Oscar Tabarez, "Forlan'ı son 5 dakikada neden oyundan aldınız" sorusuna da "Forlan sakattı. 3-1 yenikken nedensiz bir şekilde onu oyundan alacak kadar deli değilim. Maçtan önce bana ağrısı olduğunu söyledi. Çok ciddi bir sorunu yoktu, yine de tam hazır değildi" diye konuştu.

Tabarez, basın toplantısının bitiminde, Güney Amerikalı gazetecilerce alkışlandı.

Van Marwijk: Hollanda gibi küçük bir ülke için mutluluk verici

Hollanda Teknik Direktörü Bert Van Marwijk, Dünya Kupası yarı final maçında Uruguay'ı 3-2 yenerek finale kalmalarının, "Hollanda gibi küçük bir ülke için mutluluk verici olduğunu" söyledi.

Van Marwijk, maçtan sonraki basın toplantısında, şöyle dedi:

"Böyle küçük bir ülkenin finale kalması nedeniyle çok mutluyum. Çok gururluyum. 2 yıl önce çalışmaya başladık. Uzun bir süreç oldu. Oyuncuların başarıya inandığını yaptıkları açıklamalarda gördüm. 2-1 öne geçtiğimizde kendimize güvenimiz tamamen yerine geldi. Skoru 4-1 yapamadık, ama galibiyeti korumayı bildik. Henüz her şey bitmedi. Bir maçımız daha var."

Başarının sırrının "inanmak" olduğunu belirten Van Marwijk, şöyle devam etti:

"Biz basit ve güzel futbol oynuyoruz. Öne geçtiğimizde Hollanda takımı olduğumuz için alışkanlıkla kendimize güvenimiz artıyor ve kupalardan eleniyor evimize dönüyoruz. Ofansif futbolu seven oyuncularıma topa sahip olmaları ve savunma yapmaları gerektiğini anlattım. Barcelona benim sevdiğim tarzda futbol oynuyor, ancak Barcelona futbolcuları, Messi, İniesta topu kaybedince savunma için çaba gösteren ilk isimler oluyor." 

"Finalde İspanya ile mi, yoksa Almanya ile mi karşılaşmak istersiniz" sorusuna Van Marwijk, "Buna cevap vermek zor. İspanya, her ülkeden daha iyi futbol oynuyor, ancak bu turnuvanın en iyi takımı Almanya. İspanya ile oynamak daha iyi olabilir, çünkü bizimkine benzer bir tarzları var. Almanya ile oynamak da 1974'te kaybettiğimiz finali hatırlarsak olağanüstü olur" cevabını verdi.

Kaleci Stekelenburg'un yediği ilk golde çok hatalı olmadığını söyleyen Van Marwijk, turnuvada kullanılan Jabulani adlı topun "tuhaf bir şekilde yön değiştirebildiğini ve Stekelenburg'un çok iyi bir kaleci olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir