Hollanda seçimlerinde 14 Türk yarışacak

Meclisteki partiler erken genel seçimleri için aday listelerini açıkladı. Seçimlerde 14 Türk kökenli aday yarışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LAHEY - Hollanda'da mecliste temsil edilen siyasi partiler, 12 Eylül erken genel seçimi için hazırladıkları aday listelerini açıkladı. Taslak listelere göre seçimde farklı partilerden 14 Türk kökenli aday yarışacak. Meclis girme şansları zor olan küçük partilerin listelerini açıklamasıyla bu sayısın daha da yükselebileceği belirtiliyor.

Genellikle listelerinin orta ya da alt sıralarında yer alan Türk kökenli politikacıların durumlarını daha çok alacakları tercihli oylar belirleyecek. 5 Türk kökenli milletvekilinin yer aldığı mecliste gelecek dönem bu sayının azalabileceği yorumları yapılıyor.

Hafta sonu yapılacak parti kongrelerinde son halini alacak taslak listelere bakıldığında en çok Türk kökenli adaya yer veren partinin ana muhalefetteki İşçi Partisi (PvdA) olduğu görülüyor. Mecliste iki Türk kökenli milletvekiline sahip PvdA'nın listesinde bu dönem 8 Türk kökenli aday bulunuyor. İşçi Partisi'nin listesinde Keklik Yücel 26, Tunahan Kuzu 27, Selçuk Öztürk 39, Sultan Günal Gezer 42, Yasemin Cegerek 44, Yasin Torunoğlu 45, Nurten Karışlı 52. ve Emre Ünver ise 53. sırada yer alıyor.

Üç dönemdir milletvekilliği yapan Coşkun Çörüz'ün yeniden aday gösterilmediği iktidar ortağı Hristiyan Demokratlar Birliği'nde (CDA) Turan Yazır 24. ve Ebubekir Öztüre 37. sırada yer alırken, Demokratlar 66 (D66) ise Türk kökenli milletvekili Fatma Koşer Kaya'yı 13. ve Gökhan Çobanı 24. sıradan aday gösterdi.

Muhalefet kanadına mensup diğer iki partiden Yeşil Sol (GL) Huri Şahin'i 15, Sosyalist Parti (SP) ise mevcut milletvekili Sadet Karabulut'u 6. sıraya yerleştirdi. Geçen Nisan ayında sağ azınlık hükümetinin düşmesi üzerine erken seçim kararı alınan Hollanda'da 12 Eylül'de yapılacak seçimler, ekonomik krizle boğuşan ülkenin geleceğini yakından ilgilendiriyor.
Resesyonda olan ekonomideki sorunların aşılması için planlanan tedbirlerin önemli bir bölümü seçim sonrasına bırakılmış durumda. Kamuoyu anketlerine göre iktidar ortağı Liberal Parti (VVD) ile muhalefetteki Sosyalist Parti (SP) arasında kıyasıya bir yarışa sahne olması beklenen seçimde, Hristiyan demokratlar ile Sosyal Demokratların oy kaybına uğraması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir