Hollanda'dan krize 'küresel önlem' planı

Ülke Başbakanı Jan Peter Balkenende ve Maliye Bakanı Wouter Bos, küresel kriz için yeni önlemler alınmasını planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

AMSTERDAM -  Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ve Maliye Bakanı Wouter Bos, bütün ülkeleri etkisi altına alan küresel krizin önlenebilmesi ve tekrarlanmaması için yeni bir dizi önlem alınmasından yana olduklarını ifade ettiler.

Başbakan Balkenende ve Maliye Bakanı Bos, Financial Times Gazetesi'nin Almanya'da yayımlanan Almanca baskısında yer alan ortak imzalı yazılarında, öncelikle Avrupa Birliği içinde mali sektörde çalışan bütün kuruluşların yöneticilerine yönelik yeni bir maaş sistemi getirilmesi ve bunu denetleyecek çok sağlam bir mekanizma kurulması gerektiğini dile getirdiler.

Finansman kuruluşlarında, yönetimin aldığı kararları denetleyecek veto yetkisi ile donatılan bağımsız bir "risk yöneticisi" atanmasını öneren Hollandalı yöneticiler,  bu yöneticinin finansman kuruluşlarının alabileceği büyük mali risk içeren kararların önüne geçebileceğini savundular. Balkenende ve Bos'a göre kurumlarda görev yapacak risk yöneticisi, gerektiğinde üst yöneticilerin aldığı primleri de geri isteyebilecek.

Bankalar ulusal düzeyde denetleniyor

Başbakan Balkenende ve Maliye Bakanı Bos, Avrupa Birliği içinde onlarca banka ve sigorta kuruluşunun sınırları aşan faaliyetlerde bulunmasına karşılık, bu kuruluşların yalnızca ulusal düzeyde denetlenebildiğini anımsatarak, Avrupa Birliği'nin bu amaçla yaptığı son liderler toplantısında görüldüğü gibi bu kuruluşlara karşı yeri geldiğinde çok hızlı tepki verecek, eşgüdümü sağlayacak kuvvetli bir liderliğe ihtiyaç bulunduğunu ifade ettiler.

Hollandalı yöneticiler, bankaların tasarruf mevduatı sahiplerine sürekli güvence verecek bir sisteme kavuşturulması gerektiğini belirttiler.

Uluslararası Para Fonunun (IMF) konumumun güçlendirilmesini isteyen ve bunun için zamanın çok uygun olduğunu belirten Balkenende ve Bos, uluslararası mali sistemin, dengeleri korumak için her zamankinden daha çok, yeri geldiğinde meydan okuyacak kararları alabilecek bir kuruma ihtiyaç duyduğunu da savundular.