Honda Avrupa'da üretimi kısacak

Honda İngiltere fabrikasında üretimi nisan ayında 20 gün ve mayıs ayında 15 gün durduracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TOKYO - Japon otomotiv şirketi Honda, küresel araç talebinin düşmesi nedeniyle Avrupa'da üretimini kısacağını bildirdi.

Japonya'nın ikinci büyük şirketi Honda yaptığı açıklamada, araç üretimini 17 bin adet kısmak için İngiltere'de Swindon'daki fabrikasında üretimini nisan ayında 20 gün ve mayıs ayında 15 gün durduracağını belirtti.

Honda, bu kesintiyle birlikte daha önce 228 bin adet araç üretmeyi planladığı Avrupa'da mart ayında sona erecek mali yılında 175 bin araç üretmeyi planlıyor.

Bütün dünyada 185 bin, İngiltere'de 4.200 kişiyi istihdam eden Honda, daha önce Japonya'daki üretimini 56 bin adet azaltacağını ve 3.100 geçici işçiyi işten çıkaracağını açıklamıştı.

Bu arada Japonya'nın üçüncü büyük otomotiv şirketi Nissan da bazı araçların üretimini Hindistan, Tayland ve diğer maliyetlerin düşük olduğu ülkelere kaydıracağını açıkladı.

Şirketin sözcüsü Kana Minamidate, Japonya ve İngiltere'de üretilen Nissan March ve Micra modellerinin 2010 yılında Hindistan, Tayland ve diğer üç ülkede üretilmeye başlanacağını söyledi. Nissan March'ın Japonya'daki üretiminin durdurulmayacağını belirten sözcü, İngiltere'de üretilen Micra'nın üretimini Hindistan'a taşıyacağını kaydetti.

Dün şubat ayında Japonya'daki iç üretimini 64 bin adet düşüreceğini, aynı ay  Tochigi fabrikasında 13 gün, Kyushu'da 11 gün ve Oppama'da 9,5 gün üretimi durdurmayı planladığını açıklayan Nissan, mart ayının sonuna kadar 2.000 geçici işçinin işine son vermeye hazırlanıyor.

Toyota'da, küresel ekonomik krizle birlikte 6.000 olan geçici işçi sayısını 3.000'e indirdi.