”Hristofyas'a 'evet' diyerek anlaşmak mümkün değil”

Eroğlu, "Yıl sonuna kadar müzakerelerin bir anlaşmayla sonuçlandırılması gereğine inanmaktayız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER- KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak istediklerinin Kıbrıs'ta yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varmak, soruna bir çözüm bulmak olduğunu yineledi. Eroğlu, "Belli bir zaman limiti içinde artık bu konunun müzakerelerini tamamlayıp referandum noktasına gelmemiz gerekir" dedi.

Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinin ardından BM'de gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Derviş Eroğlu, adada yıl sonuna kadar bir anlaşma olmaması durumunda, Genel Sekreter Ban'ın geleceğe dönük olarak ne düşündüğünün sorulması üzerine, "Temenni yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varmak, bir çözüm bulmaktır, dolayısıyla yılbaşı geldiği zaman eğer bir anlaşmaya varılmazsa taraflar tutumlarını ortaya koyacaklardır" dedi.

Eroğlu, bütün başlık ve konularda anlaşılması gerektiğini, bunun müzakere ilkesi olduğunu vurguladı.

"Müzakerelere limit koyma zamanı geldi"

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun, Genel Sekreter Ban'la geçen hafta görüştüğü hatırlatılarak Kıbrıs Rum tarafının ve Yunanistan'ın müzakerelere herhangi bir takvim konulmasına karşı olmasının aslında Rumlar'ın anlaşma istemediklerinin göstergesi olup olmadığının sorulması üzerine Eroğlu, şunları kaydetti:

"Müzakereler yıllardan beri devam ediyor, artık bir zaman limiti koyma zamanı gelmiştir diye düşünüyorum. Rum tarafı maalesef dünyanın tanıdığı bir devlet, AB üyesi... Bu şartlarda Kıbrıs Türk halkı ise hala ambargolar altında, zamana oynamak belki onların işine gelir ama zaman bizim işimize gelmez, dolayısıyla bu problemi artık şöyle ya da böyle bir zaman limiti içerisinde çözmemiz gerektiğine inanıyoruz, buna Rum tarafının da inanması gerekir. İnanmadığı takdirde zaten herhangi bir anlaşmaya imza koyma niyeti de yok demektir. Onun için belli bir zaman limiti içinde artık bu konunun müzakerelerini tamamlayıp referandum noktasına gelmememiz gerekir."

"Anlaşma beklentisi devam ediyor"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmelerinin çok samimi bir ortamda geçtiğini bildirdi. Eroğlu, Ban'ın raporunda da belirttiği gibi adada yıl sonuna kadar bir anlaşma beklentisinin sürdüğünü ifade ederek "Biz de KKTC olarak yıl sonuna kadar müzakerelerin bir anlaşmayla sonuçlandırılması gereğine inanmaktayız" dedi.

Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban ile görüşmesinin ardından BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin çok samimi bir ortamda geçtiğini belirterek "Bu görüşmede ülkemizin, halkımızın görüşlerini ve müzakerelerin sonuçlarından beklentilerimizi Sayın Genel Sekreter'e anlatmaya çalıştım" diye konuştu.

Genel Sekreter Ban'ın da kendi görüşlerini KKTC'nin düşüncelerini de dikkate alarak ortaya koyduğunu ifade eden Eroğlu, "Genel Sekreter'in raporunda da belirttiği gibi yıl sonuna kadar bir anlaşma beklentisi devam etmektedir, biz de KKTC olarak yıl sonuna kadar müzakerelerin bir anlaşmayla sonuçlandırılması gereğine inanmaktayız, bu konudaki kendi görüşlerimizi de Sayın Genel Sekreter'e aktardık" dedi.

Adada tarafların mülkiyet konusunu görüştüklerini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"Özel Danışman Sayın Alexander Downer'a ve Özel Temsilci Sayın Lisa Buttenheim'a da söylediğimiz gibi, mülkiyet başlığı görüşülürken başka başlıkların buna karıştırılmaması gereğini Sayın Genel Sekreter'e de aktardık. Bizim düşüncemiz bir başlığı bitirdikten sonra bir başka başlığa geçmektir."

Kıbrıs konusunun ve müzakerelerde tüm başlıkların yıllardan beri tartışıldığını hatırlatan Eroğlu, "Artık uzlaşma niyetinin daha samimi bir şekilde ortaya çıkması gereğini savunuyoruz, Türk tarafı yıllardan beri samimi olarak bir anlaşma istediğini, ortaya çıkan birçok anlaşma metinlerine yönelik tavrıyla dünyaya göstermiştir" dedi.

Türk tarafının şimdi de aynı anlayışla müzakereleri devam ettirdiğini vurgulayan Eroğlu, "Bu fırsatın taraflarca, özellikle Rum tarafınca en iyi şekilde değerlendirilmesi gereğine inanıyorum" diye konuştu.

"Kıbrıs'ta iki ayrı halk, iki ayrı demokrasi, iki ayrı yönetim olduğunu bütün dünya bilmektedir, Kıbrıs Cumhuriyetinden dışlananın da Türk tarafı olduğunu, buna rağmen izolasyon altında yine bizim olduğumuzu yine dünya biliyor" diye konuşan Eroğlu, izolasyon konusunda Genel Sekreter Ban'dan beklentileri olduğunu kendisine ilettiklerini ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, "İzolasyonların kaldırılmasının, Kıbrıs Türk halkında beliren güvensizliği ortadan kaldıracağı gibi Rumlar'ın da bir anlaşmaya daha fazla eğilmelerini motive edeceğine inanıyoruz, bunu da Genel Sekreter'e ifade ettik" dedi.

"Ambargolar altında yaşıyoruz"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un raporlarında geçen "izolasyon hissi" ifadesinin sanki Kıbrıs Türk tarafın gerçekten izolasyon altında değilmiş gibi bir anlama geldiği hatırlatılarak bu konuyu ve genel olarak izolasyonlar konusunun nasıl çözümleneceğini konuşup konuşmadıklarının sorulması üzerine Eroğlu, şöyle dedi:

"Konuştuk, tabii ki izolasyonlar var, izolasyonları biz hissediyoruz, yıllardan beri ambargolar altında yaşıyoruz, dolayısıyla izolasyonların olduğunu kimse inkar edemez. Biz sadece hissetmiyoruz, biz ambargolar altında yaşıyoruz. İzolasyonların kalkmasının Rumlar'ın motivasyonunu arttıracağını, Türk tarafında olan güvensizliği de ortadan kaldıracağını Genel Sekreter'e ifade ettik."

Rum bir gazetecinin "toprak, mülk gibi önemli konularda Rum lider Hristofyas'la pozisyonlarının birbirlerine yakın olup olmadığının ve Rum tarafına bazı tekliflerde bulunup bulunmayacağının" sorulması üzerine Eroğlu şöyle konuştu:

"Şu anda mülkiyeti görüşüyoruz, toprak konusunu görüşmüyoruz, yönetim ve güç paylaşımı konusunda da sonuca varılmış değil, o başlık da müzakerelere açık bir şekilde duruyor. Müzakere masasında sadece Hristofyas'ın istediklerine 'evet' diyerek bir anlaşmaya varmak mümkün değildir. Ama mülkiyet konusunda biz mülkiyet politikamızı müzakere masasına koyduk. Rum tarafı da yazılı bir metin olarak düşüncelerini masaya yansıtmıştır, önümüzdeki toplantı gününde gündemimiz her iki tarafın ortaya koyduğu mülkiyetle ilgili politikaların tartışılması olacaktır."

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Türkçe yaptığı açıklamalar Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ tarafından İngilizceye çevrildi.

Bu arada BM kulislerinde, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, New York'ta Eylül ayında BM Genel Kurulu döneminde Rum lider Dimitris Hristofyas'ın da katılımıyla "üçlü bir zirve" düzenlemeyi önerdiği bildirildi.

BM: Ciddi ilerlemeler sağlamlarını umuyoruz

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na, Kıbrıs'ta iki liderin gelecek aylarda müzakerelerde ciddi ilerlemeler sağlamalarını umduğunu söylediği bildirildi.

BM Sözcülüğünden Eroğlu-Ban görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, Eroğlu ile Kıbrıs sorununu ele almak üzere görüştüğü belirtildi. Ban'ın, Eroğlu'nu "çözüm bulmak için şu anki fırsatı yakalaması yönünde cesaretlendirdiği" kaydedildi.

Açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, adada iki liderin gelecek aylarda müzakerelerde ciddi ilerlemeler sağlamalarını umduğunu ve ilerleme için iki tarafın da taviz vermesi gerektiğini ifade ettiği bildirildi.

Görüşmede Eroğlu'nun da Kıbrıs'ta çözüm bulunması gerektiğine yönelik inancını ifade ettiği, 2010 yılının sonunda iyi niyet gösterildiği, karşılıklı siyasi irade ve uzlaşma gösterildiği takdirde çözüm olacağına inandığını Genel Sekreter Ban'a söylediği kaydedildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir