Humus'a yardım konvoyuna izin verilmeli

BM Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, Humus’a yardım konvoyunun hazır bekletildiğini belirterek, "Yardım konvoyuna şu ana kadar izin verilmedi. Ancak bundan vazgeçmiş değiliz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE- BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, Suriye barış görüşmelerinde büyük bir ilerleme sağlayamadıklarını, öğleden sonra için düşünülen görüşmelerin kendi önerisiyle iptal edildiğini kaydetti.

Görüşmelerin oldukça zorlu geçtiğini ancak tarafların cuma gününe kadar Cenevre’de kalıp görüşmelere devam etmek istediğini kaydeden İbrahimi, “Kimse çıkıp gitmiyor, kimse bir yere kaçmıyor” ifadesini kullandı.

Cenevre’de süren Suriye barış görüşmelerinde arabulucu olarak görev yapan El Ahdar el-İbrahimi, 6’ncı günün ardından basın toplantısı düzenleyerek, görüşmelerde gelinen aşama hakkında bilgi verdi.

Humus’a yardım konvoyu

İnsani konularda istişarelerle başlayan görüşmelerde ciddi bir ilerleme olmadığını belirten İbrahimi, Humus’a insani yardım götürmeyi amaçlayan yardım konvoyunun hazır bekletilmeye devam ettiğini kaydetti. BM temsilcisi, “Yardım konvoyuna şu ana kadar izin verilmedi. Ancak bundan vazgeçmiş değiliz” değerlendirmesini yaptı.

İbrahimi, "yardımların engellenmeye devam etmesi durumunda, BM Güvenlik Konseyi’nin devreye girip girmeyeceği" sorusuna ise bu konuda daha fazla bir yorum yapmak istemediği karşılığını verdi.

Öğleden sonraki görüşme iptal    

Bu sabahki görüşmelerde, Suriye muhalefetinin müzakere zeminini oluşturan Cenevre Bildirisi’nin "ne şekilde uygulanması gerektiği" konusunda bir konuşma yaptığını ancak yazılı bir belge sunmadığını belirten İbrahimi, öğleden sonra için yapılması düşünülen görüşmeleri iptal etmeyi kendisinin önerdiğini vurguladı.

 “Bu konuda herhangi bir taraftan istek ya da baskı olmadı” diyen BM Temsilcisi, “Yarın daha iyi bir oturum olmasını umut ediyorum” dedi.

İbrahimi sorular üzerine, Suriye yönetiminin görüşmede Cenevre Bildirisi üzerinde görüşlerini ifade eden bir sunum yapmadığını vurguladı.

İbrahimi bir soru üzerine de “ABD yönetimi, gerçekten de bu savaşı bitirmek ve bu konferansın başarısı için bizimle beraber çalışıyor. Bu konuda hiçbir şüphe yok. Çözüm konusundaki pozisyonları hakkında da hiçbir şeyi sizden saklamıyorlar” diye konuştu.

Herkesi terör unsuru olarak görüyorlar

Cenevre'deki Suriye barış görüşmeleri katılımcılarından Suriye muhalefeti heyetinden Murhaf Jouejati, rejimin, Humus'tan ayrılmak isteyen çocuklar da dahil olmak üzere herkesi terör unsuru olarak gördüğünü söyledi.

BM Cenevre ofisinde beşinci gününü geride bırakan Suriye barış görüşmeleri sonunda Jouejati, yaptığı basın açıklamasında, Cenevre Bildirisi hakkında konuşarak görüşmeye başlandığını, sonrasında özellikle Humus için insani yardım konularının ele alındığını kaydetti.

Esed rejiminin hala Humus için ablukayı kaldırmadığını belirten Jouejati, rejimin, yardımların şehrin içine ulaşmasını engellediğine işaret etti. 

Jouejati, "Humus'tan kadın ve çocukların ayrılmak istemesi durumunda, rejim güvenlik güçleri, terk edecekleri teker teker kontrol etmek istiyor. Çünkü rejim, çocuklar da dahil olmak üzere Humus'taki herkesi terör unsuru olarak görüyor" diye konuştu.

İnsani yardım konvoyunun Humus'a girmek için hazır olduğunu dile getiren Jouejati, gıda maddelerinin dağıtılmak üzere hazır olduğunu ve lojistik açıdan hiçbir sıkıntı bulunmadığını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir