ICE, NYSE Euronext'i 8.2 milyar dolara alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD'li piyasa ve takas kuruluşu işletmecilerinden Intercontinental Exchange (ICE), NYSE Euronext'i almak için 8.2 milyar dolara almak için dün anlaştı.

Dünyanın birçok ülkesinde hisse senedi ve türev ürün piyasasını işleten iki şirket arasındaki işbirliği, piyasa işletmeciliğinin karlı alanlarından biri olan türev ürünler alanında ICE'nin diğer bir ABD'li piyasa işletmecisi CME Group ile rekabet etmesini sağlayacak.

Analistler ICE için satın almanın en değerli bölümünü NYSE Euronext sahip olduğu Avrupa'nın ikinci büyük türev ürün borsası olan Liffe'nin oluşturduğunu ifade ediyorlar.

Liffe, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile de opsiyon kontratlarının işlem gördüğü piyasalar konusunda işbirliği yapıyor.

NYSE Euronext'in işlettiği hisse senedi borsaları ise ICE için daha az değer arz ediyor. Hisse senedi piyasasının işletmeciliğinden gelen karların azalması, Amerikan kapitalizminin 200 yıllık sembolü olan ve NYSE Euronext tarafından işletilen New York borsasının bile ICE için çok değer ifade etmediği anlamına geliyor.

ICE tarafından yapılan açıklamada Euronext'in Avrupa'da işlettiği borsaları aynı çatı altına koyarak halka arz etmeye çalışacağı açıklaması da şirketin NYSE'nin hisse senedi borsası faaliyetlerine ilgi duymadığı spekülasyona yol açıyor.

Piyasa işleten şirketlerin hisse senetlerinden elde ettikleri karlar yatırımcıların kullandığı yeni teknolojiler ve "kara havuz" adı verilen özel piyasaların ortaya çıkmasıyla azaldı.
Satın alma anlaşmasının açıklanmasının ardından NYSE Euronext hisseleri dün yüzde 34 değer kazandı.