İki lider BP'nin durumunu görüştü

BP, 7 milyar dolarlık varlığını Apache'ye satmak için anlaşmaya vardığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Başkanı Barack Obama ile görüşen İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD tarihinin en büyük çevre felaketine yol açan İngiliz firması BP konusunda, "BP ayakta kalmalı" dedi.

İngiltere Başbakanı olarak ABD'ye ilk resmi ziyaretini yapan David Cameron, Obama ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "BP'nin ayakta kalması ve istikrarlı halde durmasının, hem ABD, hem de İngiltere ekonomisi açısından önemli olduğunu" kaydetti. Cameron, ABD'de BP'nin yol açtığı kirlilik konusunda ortaya çıkan öfkeyi anladığını söyledi.

Obama ile ekonomik konulara da değindiklerini belirten Cameron, "Hedefimiz güçlü ve istikrarlı büyüme, sürdürülebilir ekonomik iyileşme" dedi.

Öte yandan Obama, Lockerbie terör saldırısının sanığı Libyalı Abdül Baset el Megrahi'nin serbest bırakılıp ülkesine dönmesi konusunda alınan karara ilişkin İngiltere hükümetinin kendilerine daha detaylı bilgi aktaracağını, bunu memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Megrahi'nin serbest bırakılmasında BP'nin rolünün olabileceği iddia edilmişti.

Cameron ise BP'nin bu konuda bir rolünün bulunmadığını, kararı İskoçya hükümetinin verdiğini söyledi. Hem Obama, hem de Cameron, Megrahi'nin serbest bırakılmasını kınadıklarını belirttiler.

BP, 7 milyar dolarlık varlığını satıyor

British Petroleum (BP), 7 milyar dolarlık varlığını Apache'ye satmak için anlaşmaya vardığını açıkladı.

Anlaşmaya göre Apache, BP'nin Teksas, Batı Kanada ve Mısır'daki petrol ve gaz varlıklarını satın alacak.

Houston merkezli Apache, paranın 5 milyar dolarını 30 Temmuz itibariyle nakit olarak ödeyecek.

Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısının yol açtığı hasarı temizleme maliyetini karşılamak için kaynak arayışında olan şirket daha önce yaptığı açıklamada, petrol sızıntısının maliyetini karşılamak için 10 milyar dolar değerinde varlık satmayı planladığını ifade etmişti.

BP bu çerçevede Vietnam ve Pakistan'daki toplam 1,7 milyar dolarlık varlığını da satışa çıkarmıştı.

Şirket hafta başında yaptığı açıklamada, Meksika Körfezi'ndeki platformlarından birinin infilak ederek batmasıyla ortaya çıkan çevre kirliliğinin BP'ye maliyetinin 3,95 milyar doları  bulduğunu belirtmişti.

BP'nin CEO'su görevinin başında

BP, yoğun eleştirilere mağruz kalan CEO'su Tony Hayward'ın görevinden ayrılacağı söylentilerini yalanladı.

BP sözcüsü dün Reuters'a yaptığı açıklamada, yönetim kurulunun tümüyle Hayward'ı desteklediğini söyledi. The Times gazetesi Hayward'ın 

10 hafta içinde görevinden ayrılacağını iddia etmişti. Hayward, Meksika Körfezi'nde üç aydır süren petrol sızıntısını kısa sürede onarmayı başaramaması başta olmak üzere, şirketin imajına değinen bazı hataları için eleştiriliyor.

"2011'de Afganistan'dan çekilmeye başlayabiliriz"

Cameron, ülkesinin, Afganistan'daki İngiliz askerlerini 2011 yılında geri çekmeye başlayabileceğini söyledi. 

Cameron, BBC Radio 5 ile yaptığı söyleşide, Afganistan'daki koalisyon askerlerinin, güvenliği tam anlamıyla Afganlara bırakması için öngörülen 2014 tarihiyle ilgili olarak, bunun mevcut koşullara bağlı olması gerektiğini, bölgelerin kontrolünün daha hızlı biçimde Afganlara devredilmesinin, askerlerin daha hızlı şekilde evlerine geri dönmeleri anlamına geleceğini bildirdi.

David Cameron, İngiliz kamuoyunun, 2015 yılına kadar İngiltere'nin Afganistan'da "muharip veya çok sayıda askeri olmayacağı"ndan emin olabileceğini sözlerine ekledi.

İngiltere'nin Afganistan'da 9 bin 500 askeri bulunuyor. 

İran'a daha fazla izolasyon

Obama, İran'ın nükleer programına ilişkin izlemekte olduğu politikayı sürdürmesi halinde, daha fazla izolasyonla karşılaşacağı uyarısında da bulundu. Obama, "İran'ın uluslararası baskılara karşı koymaya devam etmesi halinde, daha fazla izole edileceğini, İran'ın bunu anlaması gerektiğini" vurguladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir