İlaçta 14 milyar dolarlık anlaşma

ABD merkezli ilaç devi Pfizer'ın, Medivation'ı 14 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alacağı iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 Dünyaca ünlü ilaç firması Pfizer, merkezi San Francisco'da bulunan biyoeczacılık şirketi Medivation'ı 14 milyar dolara satın almak için anlaşmaya vardığını duyurdu. 

Şirketlerden yapılan ortak açıklamada, Pfizer'in Medivation'ın hisseleri başına 81,50 ABD dolar vererek firmayı 14 milyar dolara satın alacağı ve her iki şirketin yönetim kurullarının anlaşmayı onayladığı belirtildi. 

Medivation'ın geliştirdiği XTANDI adlı prostat kanseri ilacının 2012'den bu yana ABD'de 64 bin erkeğin tedavisinde kullanıldığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, söz konusu ilacın geçen sene dünya genelinde 2,2 milyar dolarlık net satışa ulaştığı kaydedildi. 

Pfizer İcra Kurulu Başkanı (CEO) Ian Read, açıklamada, satın alma sayesine Pfizer'ın gelirlerinin artacağını ifade ederek, "Medivation, inovatif sağlık ve onkoloji alanındaki araştırmalarımıza uzun dönemde katkıda bulunacak" dedi. 

Medivation CEO'su ve kurucusu Dr. David Hung da anlaşma sayesinde, XTANDI'nin piyasada daha çok hastaya ulaşacağına dikkati çekerek, Medivation'ın üzerinde araştırma yaptığı diğer kanser ilaçlarının da geliştirmelerinde hız kazanılacağını vurguladı. 

Ayrıca, uzmanlar, Pfizer'in göğüs kanseri ilacı IBRANCE'ye işaret ederek, satın alma sayesinde şirketin kanser alanında ve bağışıklık sistemini artırıcı tedavilerde yeni yöntemler geliştirebileceğini belirtiyor. 

Anlaşmanın bu yıl bitmeden tamamlanması beklenirken, satın almanın duyurulmasının ardından, New York borsasında, Pfizer'ın hisse başına değeri yüzde 0,8, Medivation'ın hisseleri de yüzde 20 artış gösterdi.