İlk Türk tavuğu Rusya'ya girdi

Banvit ve Çalkan Grubu ilk Türk tavuğunu Rusya'ya getirdi. Tavukçular, devletten ihracat desteği istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya'nın Türk tavuğunun ithalatına yönelik yasağı kaldırmasının ardından Türk şirketlerinin fiyat tutturamaması gündeme otururken Banvit ve Rusya'nın en büyük et tedarikçilerinden Çalkan Grubu ilk Türk tavuğunu Rusya'ya getirdi.

Çalkan Grubu Başkanı Mustafa Çalkan, düzenlediği basın toplantısında, basında Rusya'nın Türkiye'ye 500 bin tonluk kota verdiğine dair haberler yer aldığını hatırlatarak, Rus tarafıyla yapılan toplantılarda ise sadece 50-60 bin ton tavuğun telaffuz edildiğini söyledi.

Rusya'nın Türkiye'ye özel kota vermediğini, Türkiye'yi 150 bin tonluk kotanın ayrıldığı 18 ülkeye dahil ettiğini belirten Çalkan, Türk şirketlerinin fiyat tutturma konusunda sıkıntı çektiğini ve ABD'nin tonu bin 500 dolara en ucuz tavuğu Rusya'ya getirdiğini söyledi.

Tavukçular destek istedi

Çalkan, Türk tavuğunun fiyat açısından rekabet etme şansını yakalaması halinde 150 bin tonluk kotanın tamamını kullanabileceğine dikkati çekerek, "Ancak Türk tavuğu pahalı. Rusya'nın 2010'da 3 milyon 300 bin ton tavuk eti ihtiyacı var ve bunun 800 bin tonunu dışarıdan alıyor. İç piyasada tavuğun tonu yaklaşık 2-3 ay önce 2 bin dolardan satılıyordu. Türkiye'den getirilen tavuk ise ulaşım ve vergiler dahil 2 bin 800 doları buluyor. Bu durumda rekabet etmek mümkün değil. Brezilya ton başına ihracatçı firmalara 500 dolar, Avrupa ülkeleri 200 Euro destek sağlıyor" dedi.

ABD tavuklarının ithalatına yönelik yasağın kaldırıldığını hatırlatan Çalkan, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki dönemde yeniden Amerikan tavukları piyasada olur. Fiyatların düşme ihtimali yüksek. Kalıcı çözüm için iki alternatif var. Türk tavuk şirketlerine istihdam sağlamaları koşuluyla ihracat desteği yapılabilir. Bir de Rusya'ya Türk şirketlerinin Moskova'da ofis açarak doğrudan ithalat yapmalarını sağlayacak imkanlar vermesi için çağrıda bulunabilir. Rusya'da tavuk ithalat kotasını 20 şirket elinde bulunduruyor. Bunlar da Türk ürünleri pahalı olduğu için tercih etmiyor."

Kendi markasıyla satışa başlayacak

Çalkan, Rusya pazarına girmek için ilk etapta kota dışında 20 ton tavuk getirdikleri belirterek, "Yüzde 80 gümrük vergisi var, bunun yüzde 25'i geri alınıyor. Kota içinde getirilmiş olsaydı iadeler dahil yüzde 18,75 gümrük vergisi olacaktı. Banvit'in bedeli 3 bin doların üzerinde olsa da ilk ürünleri Rusya'ya getirerek bu yolu açmak istedik" diye konuştu.

Türk tavuğunun lezzetli ve helal ürün statüsünde olduğunu ve iç piyasada iki ay içinde kendi markalarıyla satışa başlayacaklarını söyleyen Çalkan, "Türkiye yıllık 1,5 milyon ton üretim hedefliyor. İç piyasa ve Irak pazarı bunu tüketiyor. Kümes kapasitesinde yapılacak düzenlemelerle 200 bin ton artırılabilir. Bu da Rusya piyasasına satılabilir" dedi.

Sovyetler Birliği'nin son döneminde şap hastalığı gerekçe gösterilerek Türkiye'den tavuk ithalatı yasaklanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in mayıs ayındaki Türkiye ziyaretinde 6 tavuk üreticisi şirkete verilen uygunluk sertifikası daha sonra 13'e yükseltilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir