IMF: Göç, Türkiye'nin büyümesine yaradı

IMF, Türkiye'ye gerçekleştirilen göçün ülke büyümesine 0,3'lük bir katkı yaptığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'ye gelen göçmenlerin vatandaşlığa alınıp alınmamaları tartışılırken IMF'nin yaptığı bir araştırmaya göre göçmenler ülke ekonomisini büyütüyor. IMF uzmanları komşu ülkelerden aldığı göç sayesinde Türkiye ve Rusya'nın yıllık yüzde 0.3 daha fazla büyüme sağladıklarını bildirdi.

IMF'nin "Göç ve Doğu Avrupa Üzerindeki Etkileri" başlıklı yeni uzman raporunda "Göçün Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin potansiyel büyümelerini düşürmesi şaşırtıcı değil" denildi.

İşçi göçü olumsuz etkiliyor

Rapora göre işçi göçü, 1990'dan bu yana yıllık çalışma çağındaki nüfus artışını ortalama yüzde 0.5 ve 1 oranında azalttı. Bu yaşanmasaydı Baltık ülkeleri ve Güneydoğu Avrupa'da emek arzı yüzde 10-20 fazla olabilecekti.

Araştırmalar net işçi göçünün Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin üçte ikisinde düşük GSYH artışına neden olduğunu ortaya çıkardı.

İşçi göçü özellikle Güneydoğu Avrupa'daki bazı ülkelerde (Arnavutluk, Karadağ ve Romanya) ile Baltık ülkelerinde (Letonya, Litvanya), 1999-2004 arasında yıllık büyüme oranlarını yüzde 0.6-0.9 kırptı.

Bu kayıpların üçte ikisi işçi göçünün emek arzı üzerindeki doğrudan etkisine bağlandı, kalanı da beceri düzeyinin kötüleşmesiyle açıklandı. Raporda, "Rusya ve Türkiye'de yıllık ekonomik büyüme, komşu ülkelerden gelen göç nedeniyle yıllık yüzde 0.3 daha yüksek oldu. Türkiye'de bu büyüme etkisinin yaklaşık yarısı beceri kompozisyonundaki değişikliklere bağlanıyordu. Slovenya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti de, becerili işçi kaybı büyümeyi düşürse de, bu ülkelere yönelen emek göçünden yararlandı" denildi.

Türkiye'de 'kadın-erkek' uçurumu yüksek

Emek arzını büyüten politikalar işçi göçünün emeği daraltıcı etkisinin üstesinden gelebilir. Orta, Doğu, Güneydoğu Avrupa ülkeleri bu nedenle emek gücüne katılım ve verimi artırmak suretiyle kalan iş gücünü daha iyi kullanma çabasında bulunmalı.

IMF raporunda Türkiye'de emek piyasasına katılımda kadın-erkek uçurumunun yüzde 16 olduğu, bu uçurumun AB'deki en yüksek oran olduğu belirtildi. Kadın erkek arasında emek piyasasına katılım uçurumu Baltık ülkelerinde yüzde 1.5'tan az.

55-64 yaş grubu işçilerinin, bu yaş altı gruba göre emek piyasasına katılımlarının yüzde 10 daha az olduğu da kaydedildi.

Raporda "Bir ailede ikinci bir çalışan kişiye yönelik caydırıcı vergilerin kaldırılması, kadınların emek piyasasına girişini kolaylaştırmak üzere ulaşılabilir kreş hizmetlerinin artırılması söz konusu olabilir. Emeklilik yaşının uzatılması da bir çözüm olarak görülebilir" denildi.