İMKB ve SASE ortak oldu

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Saraybosna borsasının yüzde 5'ine ortak oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Kırgız ve Bakü Borsası'nın ardından Saraybosna Borsası'na da (SASE) ortak oldu.

İMKB açıklamasına göre, SASE'nin yüzde 5'ine ortak olan İMKB'nin yanı sıra, Takasbank A.Ş ile Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. de yüzde 5'er oranında hisse alarak SASE'de pay sahibi oldu.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Aralık 2010'da Bosna Hersek Sermaye Piyasası Kanunu'nda yapılan düzenleme ile yabancı borsalara ve diğer finansal kurumlara SASE'ye ortak olma imkanının sağlandığını ifade ederek, ortaklık teklifinin SASE'den geldiğini bildirdi.

Erkan, "SASE, Güney Avrupa'da önemli bir aktör ve gelecek vadeden, potansiyeli olan parlak bir pazar. İnanıyorum ki bu işbirliği, SASE'nin yatırımcı profilini daha ileriye götürmesi açısından artı bir değer yaratacaktır. Bizim içten beklentimiz, bu işbirliğinin her iki borsa için olumlu sonuçlar doğuracağı yönündedir" ifadesini kullandı.

 Sekiz kurucu tarafından Eylül 2001'de anonim şirket olarak kurulan ve 13 aracı kurumun faaliyet gösterdiği Saraybosna Borsası'nda, Haziran 2011 itibariyle işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 3,9 milyar euro civarında. Halen 533 menkul kıymetin işlem gördüğü SASE'de toplam işlem hacminin yüzde 83'ünü hisse senedi, yüzde 17'sini ise bono piyasası işlemleri oluşturuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir