İngiliz gazetesinden füze saldırısı hazırlığı iddiası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere ile ABD'nin Suriye rejiminin kimyasal silahlar kullandığının kanıtlanması halinde "ciddi karşılık" vereceği uyarısında bulunması, İngiliz basınında "iki müttefikin Suriye'ye yönelik füze saldırısına hazırlandığı" yorumlarına neden oluyor.

İngiliz Sunday Times gazetesinin  ilk sayfasından verdiği, "Müttefikler, Suriye'de hava saldırısına doğru ilerliyor" başlıklı haberinde, "Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarının arkasında olduğunun kesinliği artarken, İngiliz ve Amerikan askeri planlamacıları Suriye'de füze saldırıları için olası hedefleri belirliyor" diye yazdı. 

İngiltere Başbakanı David Cameron ile ABD Başkanı Barack Obama'nın dün Suriye'ye ilişkin 40 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptığına dikkati çeken gazete, "Eylemin türüne ilişkin bir karar yok ancak Londra ve Washington'daki askeri yetkililer hedeflerle ilgili bir liste derliyor" ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin önceliğinin Birleşmiş Milletler denetçilerinin saldırının olduğu bölgeye girmeleri konusunda Suriye rejimini ikna etmek olduğu belirtilen haberde, şunlar kaydedildi:

"Diğer seçenekler ise muhalifleri silahlandırmak ve uçuşa yasak bölge ilan etmek. Ancak şu anda üzerinde ciddi olarak konuşulan bir diğer seçenek de Esed rejimine mesaj vermek için 24 ila 48 saat sürecek ve belli noktaları hedef alacak füze saldırıları."

Gazete, Suriyeli muhalifleri silahlandırma kararı almadan önce konuyu İngiliz Parlamentosu'na sunacağı sözü veren İngiltere Başbakanı Cameron'ın, Suriye rejimine yönelik olası bir askeri müdahalede konuyu parlamentonun gündemine getirme zorunluluğu olmadığını belirtti. Haberde bu ihtimalin, Cameron'ın partisi içinde ve muhalefette fikir ayrılıklarına ve tartışmalara neden olabileceği yorumu yapıldı.