İngilizler, Noel'de daha az harcayacak

Krizin sert biçimde etkilediği ülkede, tüketicinin yüzde 24'ü geçen yıldan daha az harcayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LONDRA - Ekonomik krizin sert biçimde etkilediği ülkeler arasında görülen İngiltere'de tüketicilerin bu yıl geçen yılkine göre yüzde 7 civarında daha az alış-veriş yapmayı planladıkları ortaya çıktı.

Deloitte tarafından yaptırılan araştırmanın sonuçları, bu yılki Noel kutlamalarının İngiliz halkı açısından son on yılların en zoru olabileceğine dikkat çekti. 2007 yılı Noel döneminde tüketicinin harcamalarında bir önceki yıla göre yüzde 7'lik artış yaşanırken, 2008'de artış sağlamak bir yana aynı oranda düşüş yaşanmasının, zorlukların kanıtı olacağına dikkat çeken araştırmacılar, tüketicinin yüzde 24'ünün geçen yıldan daha az harcayacağını bildirdiğine işaret etti.

Ankete katılanlar arasında harcamalarında değişiklik yapmayacağını belirten tüketicinin oranı yüzde 57 olurken, geçen yıla göre daha fazla harcayacaklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 19'da kaldı.

Ülkede her bir yetişkinin Noel dönemi harcamasının ortalama 655 sterlin civarında olacağı, bu miktarın harcanacağı kalemleri ise hediyeler, sosyal faaliyetler, yiyecek-içeceğin oluşturacağı belirtiliyor.

Bu Noelde daha az harcamayı planlayan İngilizlerin en büyük kesinti kalemini ise sosyal faaliyetlerin oluşturacağı, İngilizlerin bu yıl daha az Noel partisi düzenleyip, Noel kutlamaları için dışarda harcadıkları parayı azaltmayı birinci hedefe koyduklarını belirtiliyor.