İngilizler transferde İspanyollara fark attı

Futbol yaz transfer döneminde rekor transfer harcaması gerçekleştirildi. En büyük harcamayı Premier Lig ve İspanyol La Liga yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

İSTANBUL - Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekonomiyi desteklemek ve deflasyonla mücadele etmek için attığı adımlar borsaları yükseltti, tahvil faizlerini aşağı çekti. Zayıf ekonomiye vurgu ve parasal genişleme için ekim ayında harekete geçileceği mesajı euroyu dolar karşısında son 14 ayın en düşük seviyesine getirdi. 1.30 dolar bariyerini aşağı doğru kıran euro, 1.2921’e kadar indi. Dün ise ABD’de istihdam artışı beklentilerinin canlanması euroyu hafif yükseltti. Ancak uzmanlar, ECB’nin parasal genişlemeye gittiği ve Fed’in faizleri yükseltmeye yaklaştığı ortamda euro-dolar paritesi için tahminlerini 1.27-1.28 aralığına çekti. İngiliz takımlar arasında en büyük transfer bedelini ise 150 milyon sterlinle Manchester United gerçekleştirdi.

Yayıncılık anlaşmalarından elde ettiği yüksek gelirin zengin ettiği İngiltere Premier lig takımları bu yıl oyuncu transferlerine rekor harcama yaptı. Yaz transfer pencesindeki Avrupa’daki beş büyük lig içinde en büyük harcamayı yapan Premier Lig kulüplerinin kasasından 835 milyon sterlin (1.4 milyar dolar) çıktı. En yakın takipçi ise 425 milyon sterlin ile İspanyol La Liga oldu. Premier Lig takımları arasında en büyük harcamayı gerçekleştiren Manchester United oldu. Kırmızı Şeytanlar olarak nitelenen takım, geçen sezon ligde yedinci sıraya inerek yaşadığı büyük hayalkırıklığını yeniden yaşamamak için toplam 150 milyon sterlin harcayarak Luke Shaw dahil olmak üzere genç yetenekleri renklerine bağladı.

İkinci sırada La Liga var

İngiltere Premier Lig kulüplerinin 2014-2015 sezonu öncesi ödediği toplam 835 milyon sterlin bonservis bedeliyle, futbol liglerinde bir transfer döneminde yapılan en fazla harcama gerçekleştirildi. Ekonomi danışmanlık şirketi Deloitte tarafından yapılan açıklamaya göre, 2014-2015 sezonu öncesi yaz transfer dönemi boyunca oyuncu bonservislerine 835 milyon sterlin harcayan Premier Lig kulüpleri, 2013’te yine İngiltere’de ödenen 630 milyon sterlinlik bedelin üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attı.

Manchester United’ın 150 milyon sterlinlik transfer harcamasıyla başı çektiği Premier Lig ’de, Liverpool, 117 milyon sterlin, Chelsea ise 88 milyon 500 bin sterlin bonservis bedeli ödeyerek rekora katkı sağlayan kulüpler oldu. Avrupa transfer piyasasında Premier Lig ’e en fazla yaklaşan lig, İspanya La Liga olarak göze çarptı. Kolombiyalı James Rodriguez’in Real Madrid’e, Uruguaylı Luis Suarez’in Barcelona’ya astronomik rakamlar karşılığında imza attığı İspanya’da, yaz transfer döneminde 425 milyon sterlin harcandı. Bu iki ligin ardından sıralanan İtalya Serie A’da 260 milyon sterlin, Bundesliga’da 250 milyon sterlin, Fransa Ligue 1’de 100 milyon sterlin transfer harcaması yapıldı. Deloitte raporunda transfer dönemine ilişkin rakamlar şöyle: 

• Premier Lig kulüpleri‘nin transfer dönemi harcamaları 835 milyon sterlin oldu. Geçen yıl bu rakam 630 milyondu.. 

• Transferlerin son günü Primier Lig kulüpleri satın almalara 85 milyon sterlin ödedi. Geçen yılın son transfer günü södenen miktar 140 milyon sterlindi.

Harcamaların %18'i Manchester'dan

• Manchester United, bir tranfer sezonunda yapılan en büyük harncamayı gerçekleştirdi. Kırmızı Şeytanlar, bu yaz yeni yeteneklere 150 milyon sterlin ayırdı. Bu meblağ, Primier Lig takımları içinde toplam transfer harcamasının yüzde 18’ine denk geliyor. 

• Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden dört Premier Lig takımı – Arsenal, Chelsea, Liverpool ve Manchester City- bu yaz transfer sezonunda toplam 342 milyon sterlin harcadı. Bu rakam, toplam harcamalar içinde yüzde 40’a tekabül ediyor. 

• Denizaşırı kulüplere ödenen brüt transfer ücreti 2013 yılındaki 490 milyon sterlinin üzerine çıkarak 530 milyon sterlin oldu. Bu rakam, Premier Lig kulüplerinin toplam transfer ücretlerinin yüzde 63’ü demek. 2013 yılında bu oran yüzde 78 civarındaydı. 

• Avrupa’daki diğer ‘beş büyük’ lig içinde en yüksek harcama 425 milyon sterlin ile İspanya La Liga’da yapıldı. İtalya Seria A 260 milyon sterlin ile transferlere yapılan harcamada ikinci üçüncü sırada yer alırken, Almanya Bundesliga 250 milyon sterlin harcama yaptı. Fransa Ligue 1 de 100 milyan sterlinlik transfere imza attı. 

• Premier lig kulüplerinin net transfer harcamaları 410 milyon sterlin olarak gerçekleşti. Bunun 350 milyon sterlini denizaşarı transferlere giderken, 60 milyon sterlini İngiltere Football League kulüplerine aktı. 2014’te Football League kulüpleri Premier Lig ’den büyük bir para akışı sağlamış oldu.

Transfer penceresinde 6.3 milyar sterlin harcandı

Transfer penceresi sisteminin yürürlüğe girmesinden bu yana brüt futbolcu transferi harcaması 6.3 milyar sterlini geçti. Bunun yüzde 80’i yaz transfer penceresinde harcandı. Sözleşmelerin oyuncular ve kulüpler için sağlamlığı ve dengesini koruyabilmek adına yılın belirli zamanlarında transferler gerçekleştirilmesine pencere sistemi deniyor. Bu kapsamda yaz ve kış pencereleri oluşturuldu. Bunun alternatifi, diğer sektörlerde olduğu gibi sözleşmelerin belirli ihbar süreleri sonunda sona erdirilebilmesi ancak Avrupa’daki tüm futbol otoriteleri bunun futbol ekonomisini bozacağına ve takımların genç oyunculara yatırım yapmamasına yol açacağını düşündüğünden pencere sistemi uygulanıyor.

Manchester astronomik transferlere imza attı

Premier Lig’in önde gelen kulüplerinden Manchester United, 150 milyon euroyla kulüp tarihinin en fazla harcama yaptığı transfer dönemini yaşadı. Son olarak Sporting Lizbon’dan Marcos Rojo’yu kadrosuna katan İngiliz temsilcisi, bu yaz transfer döneminde yaptığı astronomik transferlerle dikkati çekti. Geçen sezon David Moyes yönetiminde tarihinin en kötü sezonlarından birini geçirerek ligi 7. sırada tamamlayan ve Avrupa arenasına gidemeyen “Kırmızı Şeytanlar”, benzer bir durumu bu sezonda yaşamamak için gereken önlemleri geçen sezondan itibaren almaya başladı. FIFA Dünya Kupası’nda Hollanda Milli Takımı’ndaki başarılı performansıyla dikkati çeken teknik direktör Louis van Gaal ile geçen sezonun sonlarına doğru anlaşma sağlayan İngiliz temsilcisi, yaz transfer dönemine de hızlı girdi.

Transfer politikasını genç ve gelecek vadeden oyuncular üzerine kuran Manchester United, ilk olarak İngiltere’de geleceğin Gareth Bale’i olarak gösterilen Southampton’ın 19 yaşındaki sol beki Luke Shaw’ı 37.5 milyon euroya kadrosuna kattı. Hız kesmeyen İngiltere temsilcisi, İspanya’nın Athletico Bilbao kulübünden 36 milyon euro bonservis bedeli karşılığında 25 yaşındaki İspanyol orta saha oyuncusu Ander Herrera’yı da satın alarak kadrosunu zenginleştirdi. Manchester United’ın diğer önemli transferi ise FIFA Dünya Kupası’nda gösterdiği performansla Arjantin’in finale kalmasında önemli rol oynayan Sporting Lizbon’un sol beki Marcos Rojo oldu. Genç oyuncularla kadrosunu güçlendirmeye devam eden “Kırmızı Şeytanlar”, 24 yaşındaki oyuncuyla 5 yıllık sözleşmeye imza atarken, bonservis bedeli olarak da 20 milyon euro ödedi. Ayrıca, Nani’yi de bir sezonluğuna Sporting Lizbon’a kiraladı. İngiliz kulübü, bundan önce bir yaz transferi döneminde en çok harcamayı toplamda 77.5 milyon euro ile 2007’nin yaz periyodunda Anderson Luis de Abreu Oliveira, Micheal Owen, Nani, Owen Hargreaves ve Tomasz Miroslaw Kuszczak’ı bonservisiyle, Carlos Tevez’i ise kiralayarak ödemişti.

4545.jpg