İngiltere Global işdünyası liderlerini ağırladı

Türk iş dünyasını temsil eden TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, G-20 ülkelerinin toplantıya katılan iş dünyası liderleri arasında büyük ölçüde fikir birliği bulunduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere'nin 2 nisanda Londra'da yapılacak G-20 Zirvesi'nin hazırlıkları çerçevesinde düzenlediği, iş dünyasının liderlerini ağırladığı toplantı sona erdi.

Türk iş dünyasını temsil eden TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, G-20 ülkelerinin toplantıya katılan iş dünyası liderleri arasında büyük ölçüde fikir birliği bulunduğunu belirtti. Yalçındağ, "Tüm ülkeler bu krizden çıkmanın yolunun içe kapanmak değil, işbirliğini devam ettirmek olduğunu düşünüyor" dedi.

İş dünyası liderlerinin korumacılıktan ve içe kapanmaktan endişe duyduğunu da ifade eden Yalçındağ, "Doğrusunu isterseniz bu konuda bizden daha çok endişe duyan ülkeler var. Çünkü bildiğiniz gibi bir çok finansal sektör bankalarını kurtarmak için devlet yardımı aldı. Dolayısıyla, 'liberal ekonomi mi karma ekonomi mi, nereye gidiliyor' endişeleri oluştu" diye konuştu.

Toplantıda, ayrıca Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra içine kapanan dünyanın ne kadar acı çektiği ve daraldığı, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kurumların ne kadar faydalı olduğunun da konuşulduğunu belirten Yalçındağ, bu kapsamda gelecek dönemde söz konusu kurumlara daha çok görev düşebileceğini, hatta onların görev tanımlarında bir yenileme, genişleme olabileceğini kaydetti.

İngiltere Başkanı Gordon Brown'ın da toplantının bir bölümüne katıldığını, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların görevlerinin tanımlanması konusunda oldukça ilginç bir perspektif ortaya koyduğunu da ifade eden Yalçındağ, Doğan grubuyla ilgili vergi cezası ve bunu izleyen gelişmeleri değerlendirmesiyle ilgili soruları şöyle yanıtladı:

"Biliyorsunuz benim iki şapkam var. Ama iki şapkamla da baktığımda, yani Türk iş dünyası lideri, TÜSİAD Başkanı olarak da baktığımda olayın aslında büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Çünkü rapor incelendiğinde, bütün teknik elemanların söylediği de bunun böyle yorumlanmasının akıl alacak şey olmadığıdır. Bu üzücü. Daha fazla konuşmak istemiyorum."

Kmamuoyunun beklentisi yüksek

Toplantıdan sonra açıklama yapan İngiltere Sanayi Bakanı Lord Peter Mandelson da G-20 ülkeleri arasında güçlü bir birlik ve hükümetlerin tümünün dünya ekonomisine yardım konusunda hemfikir olduğunu ifade etti.

Kamuoyunun 2 nisanda yapılacak G-20 zirvesiyle ilgili olarak büyük beklentiler içinde olduğuna da dikkati çeken Mandelson, G-20 ülkeleri arasında anlaşmazlık bulunduğuna dair haberlerin abartılı olduğunu söyledi.